receptek
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Dióval,mandulával mákkal készült

Macskaszem recept

 

 

hozzávalók 4 főre 

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 4 tojássárga
  • 15 dkg margarin
  • kb. 2 kávéspohár tej
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg élesztő

Töltelékhez:

  • 20 dkg darált dióbél
  • 20 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 4 tojásfehérje kemény habja
  • 1 kg magozott meggy
 

elkészítés 

  1. A  tésztához valókból közepesen lágy tésztát gyúrunk és négy cipót készítünk.
  2. A cipókat kinyújtjuk téglalap alakúra és a két szélét megszórjuk zsemlemorzsával, és sorbarakjuk a meggyet. Feltekerjük mindkét oldalon és a közepén kicsi üres részt hagyunk.
  3. Az üres részbe töltjük a habos diókrémet (ehhez a cukros tojásfehérjehabba forgatjuk óvatosan a darált diót).
  4. A tésztacsík két oldalát megkenjük tojássárgával és mehet az előmelegített sütőbe.
  5. Kihűlve szeleteljük.
sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 30x30 cm

Bejgli

 

Hozzávalók: 55 dkg liszt, 25 dkg margarin, 3 tojássárgája, 3 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 0,5 dl  rum, 8 dkg cukor, só. 

Sütés előtti este a lisztet elmorzsáljuk a margarinnal, hozzáadjuk a tojás sárgákat, a langyos tejben felfuttatott élesztőt, a rumban feloldott cukrot és egy csipet sót. Jól összedolgozzuk és a kész tésztát hűtőbe tesszük. 

Máktöltelék: 20 dkg mák, 2 evőkanál méz, 12 dkg cukor, 1,5 dl tej, 5 dkg mazsola, 1    citrom reszelt héja. A cukorral elkevert darált mákot tejjel leforrázzuk, hozzáadjuk a mazsolát, a mézet, a reszelt citrom héját. Hűtőbe tesszük. 

Diótöltelék: 20 dkg dió, 2 evőkanál sűrű baracklekvár, 12 dkg cukor, 1 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 narancs reszelt héja, 3 dkg reszelt csokoládé, 0,5 dl rum. A cukorral elkevert darált diót tejjel leforrázzuk, hozzáadjuk a mazsolát, a lekvárt, a reszelt narancshéjat, a reszelt csokoládét és a rumot. Hűtőbe tesszük. 

Másnap a tésztát négy részre osztjuk és lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. A tésztát a töltelékkel megtöltjük. tojással bekenjük  és kb. 1 óráig pihentetjük, utána ismét megkenjük tojással, villával megszurkáljuk és kb. 1 óra alatt megsütjük. 

BEJGLI II.

 

Hozzávalók: 1 kg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg zsír, 60 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 2 tojás, 2 dl tej, só 

A lisztet elmorzsáljuk a vajjal, a zsírral valamint 8 dkg cukorral. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük. Hozzáadunk egy tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól átgyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük. Ezt követően 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk, és téglalap alakúra kinyújtjuk. A sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából, és felsodorjuk. 

Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve ½ óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük, és ezt követően hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad. Mérsékelten meleg sütőben kb. 35-40 percig sütjük. Így szép márványos lesz. 

Máktöltelék: 26 dkg cukorból, 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg mazsolát, kevés reszelt citromhéjat, esetleg 1-2 hámozott, reszelt almát, ettől lazább lesz a töltelék. 

Diótöltelék: 22 dkg cukorból, 2 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a darált diót, majd hozzákeverünk 5 dkg mazsolát, kevés reszelt citromhéjat, és 4 dkg zsemlemorzsát vagy búzacsírát. 

BÉCSI KOCKA

 

Hozzávalók: 15 dkg darált dió vagy mandula, 15 dkg porcukor, 30 dkg liszt, 30 dkg vaj vagy margarin,1 citrom reszelt héja, 1 kiskanál őrölt fahéj. 

A hozzávalókat összegyúrjuk és 20 perc pihentetés után 2 egyforma téglalap alakú lapra  kinyújtjuk. Villával megszurkáljuk, világosra sütjük.      

Krém: 30 dkg darált dió vagy mandula, 24 dkg porcukor, 6 evőkanál rum, 1/2 dl tej. A krém anyagait felfőzzük, majd megkenjük a tésztát. Még melegen kockára vágjuk.  Porcukorral meghintjük.

BOHÉM SZELET

 

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 tojás, 20 dkg margarin, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja és leve. 

A hozzávalók felhasználásával tésztát gyúrunk. A tészta kétharmad részét egyenletesen elnyomkodjuk egy kikent tepsiben úgy, hogy pereme is legyen, és barackízzel megkenjük.  

Töltelék: 3 tojássárgájából, 5 dkg reszelt csokoládéból, 20 dkg porcukorból, 10 dkg darált mandulából vagy dióból, 3 tojás fehérjéjének kemény habjából tölteléket készítünk. A tölteléket rákenjük a lekváros lapra. A maradék tésztából rácsot készítünk és befedjük vele a süteményt. Tojássárgájával vastagon megkenjük és közepesen meleg sütőben megsütjük.

CSOKIS PITE

 

Hozzávalók: 20 dkg margarin, 20 dkg liszt, 2 tojássárgája, 1 evőkanál víz, csipet só. 

A hozzávalókat jól összedolgozzuk, és egy órát pihentetjük. Két lapot nyújtunk, az egyiket a tepsibe helyezzük.  

Töltelék: 4 tojássárgáját habosra keverünk 20 dkg porcukorral, 3 evőkanál kakaóval. Hozzáadunk 16 dkg darált diót és 6 tojás kemény habját.  A töltetéket a tepsibe lévő tésztára helyezzük, befedjük a másik lappal. Sütés után megszórjuk kakaós cukorral, vagy még forrón csokoládét reszelünk rá.

DIÓKOSZORÚ

 

Hozzávalók: 12 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 4 tojás, 18 dkg liszt, 2 csapott kávéskanál sütőpor, 1 csomag vanília pudingpor, 1evőkanál citromlé, 10 dkg darált dió. 

A margarint, a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük. Hozzáadjuk egyenként a tojásokat, és a sütőporral, pudingporral elkevert lisztet. Végül beledolgozzuk a citromlevet és a darált diót. Az elkészített masszát kikent, lisztezett formába öntjük és 40 – 50 percig sütjük.  

Krém: 30 dkg margarint 25 dkg porcukorral habosra keverjük. 3 tojásfehérjét 5 dkg porcukorral és 2 csomag vaníliás cukorral kemény habbá verünk. A tojáshabot kanalaként a vajas krémhez adjuk A krém kétharmad részét fehéren hagyjuk, és egyharmad részébe 1 evőkanál kakaót keverünk.  

A kisült, kihűlt tésztát három részre vágjuk. A legalsó tésztalapot megkenjük a fehér krém felével, rátesszük a középső részt és megkenjük a kakaós krém egy részével, rátesszük a legfelső részt, és az egészet bevonjuk a fehér krém maradékával Az oldalát csoki reszelékkel, a tetejét a maradék kakaós krémmel díszítjük. 

DIÓS-CSOKOLÁDÉS KEKSZ

 

Hozzávalók: 25 dkg liszt, késhegynyi sütőpor, só, 25 dkg cukor, 25 dkg darált dió, 10 dkg durvára vágott dió, 2 tojás, 20 dkg margarin, 20 dkg étcsokoládé. 

A margarint kikavarjuk a cukorral és hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet összekavarjuk a sóval, sütőporral, a darált dióval és a tojásos krémhez adjuk, majd jól összegyúrjuk. A csokoládét 3-4 mm-es kockákra vágjuk és gyorsan a tésztába kavarjuk. Diónyi gömböket formázunk és sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük. 

DIÓS LINZER

 

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 20 dkg margarin, 1 egész tojás, egy marék cukor. 

Jól összedolgozzuk, két cipót készítünk és hideg helyen 0,5 óráig pihentetjük. A tésztát  kinyújtjuk és az egyik lapot félig megsütjük, utána helyezzük rá a tölteléket. 

Töltelék: 6 tojásból, 18 dkg cukorból piskóta masszát készítünk, hozzáadunk 18 dkg darált diót és 1 citrom levét. Tetejére tesszük a másik lapot, villával megszurkáljuk és közepes meleg sütőben megsütjük. Sütés után még melegen vaníliás cukorral bőven meghintjük.

DIÓS-RÁCSOS

 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 8 dkg cukor, 3 evőkanál méz, 1 kávéskanál szódapor, 4 tojássárgája, 25 dkg margarin. 

A lisztet, a szódaport, a margarinnal összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a mézet, a cukrot, a tojások sárgáját és jól összegyúrjuk. A tészta egy harmad részét félre tesszük, a többi részét kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát tepsibe tesszük, és valamilyen lekvárral megkenjük. 

Krém: 40 dkg darált dió, 2 csomag vaníliás cukor, 20 dkg porcukor, 4 tojásfehérje. A cukrot, a tojásfehérjével kemény habbá verjük, majd finoman belekeverjük a darált diót és a vaníliás cukrot. Az így elkészített krémet a tésztára kenjük. A maradék tésztát elsodorjuk és berácsozzuk vele a süteményt. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a rácsok sárgulni kezdenek. Ha kihűlt vaníliás cukorral megszórjuk. 

DIÓS SZELET

 

Hozzávalók: 4 tojás, 30 dkg porcukor, 10 dkg darált dió, 10 kanál víz, 20 dkg liszt, 1 csomag sütőpor. 

A tojássárgáját a porcukorral, a darált dióval, a vízzel, liszttel és a sütőporral jól kikeverjük. Hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét. Kisütjük. 

Krém: 3 dl tej, 3 evőkanál liszt, 10 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 20 dkg margarin. A tejet a liszttel sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni. A margarint, a porcukorral és a darált dióval habosra keverjük. A két krémet összedolgozzuk. A krémet a tésztára kenjük, tetejét csokoládé reszelékkel megszórjuk. 

DIÓTORTA

 

Hozzávalók: 10 tojás, 30 dkg cukor, 15 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 15 dkg darált dió. 

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját, a lisztet, a sütőport és a darált diót. 

Krém: 2 tojás, 40 dkg porcukor, 2-3 evőkanál rum, 3 evőkanál darált dió, 40 dkg margarin. 

A margarint habosra kavarjuk a porcukorral. A tojásfehérjét habosra kavarjuk és hozzáadjuk a darált diót, a tojássárgáját, és a rumot. A két krémet összeelegyítjük. 


 
 
 
 

ELEFÁNT KÖNNYE

Hozzávalók: 6 tojás, 6 kanál cukor, 2 kanál búzadara, 2 kanál liszt, 4 dkg kakaó, 1 késhegynyi sütőport

 

A tojásfehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgáját a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a búzadarát, a lisztet, sütőport, kakaót, és a tojások kemény habját. Ha a tészta kisült hosszában kettéhajtjuk egy nyújtófára. 

Töltelék: 20 dkg darált diót leforrázunk 5 kanál forró tejjel, és beleteszünk 2 kanál cukrot 20 dkg margarint 15 dkg porcukorral habosra keverünk, és a kihűlt leforrázott dióval összevegyítjük. A krémmel megkenjük a tésztát, a nyújtófa helyére 2 banánt helyezünk. A sütemény tetejét csoki mázzal leöntjük.

FAGYLALT SZELET

 

Hozzávalók: 5 tojás, 20 dkg cukor, 10 kanál víz, 10 dkg darált dió, 20 dkg liszt, 1 csomag sütőpor. 

A tojás sárgákat a vízzel, cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a darált diót, lisztet, sütőport, és  végül a tojások kemény habját. Papírral bélelt nagy tepsibe öntjük, hogy vékony legyen. 

Krém:2,5 dl tejből 3 kanál liszttel sűrű krémet fözünk,kihütjük.25 dkg margarint, 15 dkg porcukorral, 3 tojássárgájával, 2 csomag vaníliás cukorral habosra keverünk és a két krémet összeelegyítjük.

Máz: 3 tojásfehérjéből gőz felett 15 dkg porcukorral habot verünk. A tetejét csokoládé reszelékkel meghinthetjük.

FEKETE RÓZSA 

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 10 dkg margarin, 30 dkg porcukor, 1 tojás, 1 csomag sütőpor, kevés szódapor, tej. 

A hozzávalókat összedolgozzuk annyi tejjel, hogy nyújtható tésztát kapjunk. A tésztát hat részre osztjuk. Két lapot kinyújtunk és külön-külön megsütjük. A többi négy lapot is kinyújtjuk és a töltelékkel megtöltjük. Közepes lángon arany barnára sütjük és kihűtjük.  

Máktöltelék: 20 dkg mák, 2 evőkanál méz, 12 dkg cukor, 1,5 dl tej, 5 dkg mazsola, 1    citrom reszelt héja. A cukorral elkevert darált mákot tejjel leforrázzuk, hozzáadjuk a mazsolát, a mézet, a reszelt citrom héját.  

Diótöltelék: 20 dkg dió, 2 evőkanál sűrű baracklekvár, 12 dkg cukor, 1 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 narancs reszelt héja, 3 dkg reszelt csokoládé, 0,5 dl rum. A cukorral elkevert darált diót tejjel leforrázzuk, hozzáadjuk a mazsolát, a lekvárt, a reszelt narancshéjat, a reszelt csokoládét és a rumot.  

Krém: 2 csomag tetszés szerinti pudingpor, 8 dl tej, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor 

A pudingport a tejjel felfőzzük és kihűtjük. A margarint a porcukorral habosra keverjük és a két krémet összeelegyítjük. Az egyik lapot megkenjük a krém felével, erre rátesszük a tekercseket, majd ismét krém következik és befedjük a tésztalappal. Ízlés szerint csokoládémázzal bevonjuk.

FLÓDNI

 

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 38 dkg margarin, 8 dkg porcukor, 1 dkg élesztő, 2 dl hideg víz, 1 mokkáskanál só, 1 tojás a kenéshez. 

A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, a cukorral, az összemorzsolt élesztővel és a vízzel összegyúrjuk. A kissé ragacsos tésztát 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Ezt követően négy részre osztjuk. Az egyik tésztát kinyújtjuk úgy, hogy egy peremes tepsit kibélelhessünk vele. Villával megszurkáljuk és előmelegített sütőbe helyezzük. Közepesen meleg sütőben kb 10 percig elősütjük. Ugyanígy még egy lapot félig megsütünk.  

Máktöltelék: 25 dkg darált mákot, 25 dkg cukrot, 1 citrom reszelt héját és levét 1 dl tejjel összeelegyítünk és kis lángon állandó keverés közben addig melegítjük amíg az egész összeáll. Ezután belekeverünk 10 dkg megmosott mazsolát. 

Diótöltelék: 25 dkg darált diót, 25 dkg cukorral, 1 dl száraz borral, fél citrom reszelt héjával és levével összeelegyítünk és felfőzünk, majd 10 dkg megmosott mazsolát adunk hozzá. 

Almatöltelék: 60 dkg almát durvára reszelünk és gyorsan összedolgozunk , 15 dkg cukorral, 3 dkg zsemlemorzsával, 1 citrom reszelt héjával. Csak a tészta közvetlen töltése előtt készítjük, hogy ne engedjen levet. 

Egy sütőpapírral bélelt tepsibe belehelyezünk egy kinyújtott tésztalapot. A diótölteléket vizes késsel rásimítjuk. Egy elősütött tésztalapot ráfektetünk. Erre kerül a máktöltelék, amit a másik elősütött tésztával befedünk.  Ráhelyezzük az almatölteléket és az utolsó kinyújtott tésztalappal befedjük. A tészta tetejét a felvert tojással megkenjük. Előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. Félidőben a tetejét alufóliával letakarhatjuk, nehogy megégjen. A tepsiben hagyjuk kihűlni, másnap szeleteljük.

HUNGÁRIA SZELET

 

Hozzávalók: 5 tojás, 30 dkg porcukor, 10 evőkanál víz, 20 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 10 dkg darált dió. 

5 tojássárgáját 30 dkg porcukorral és 5 evőkanál vízzel kikeverünk. Hozzáadunk újabb 5 evőkanál vizet és habosra keverjük, majd 20 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, és a tojások keményre vert habja kerül hozzá. A masszát kétfelé osztjuk, az egyik felébe 10 dkg darált diót keverünk. A diós masszát a tepsi aljára öntjük, a piskótát a tetejére és lassú tűznél sütjük. 

Krém: 2,5 dl tejet felfőzünk 3 evőkanál liszttel. 10 dkg margarint habosra keverünk 20 dkg porcukorral, 2 evőkanál rummal és 5 dkg darált dióval. A két krémet összeelegyítjük és a kihűlt tészta tetejére kenjük. Tetejét csokoládémázzal bevonjuk.

JETTY TORTA

 

Hozzávalók: 20 dkg porcukor, 15 dkg margarin, 2 tojás, 1/2 csomag sütőpor, 30 dkg liszt. 

A porcukrot habosra keverjük a margarinnal, hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet és a sütőport. Papírral bélelt tepsibe simítjuk, és aranysárgára sütjük. Ha kihűlt 1/3 részéből hosszú téglalapot vágunk, a többi részét összemorzsoljuk. 

Krém: 20 dkg porcukrot habosra keverünk 20 dkg margarinnal. Hozzáadunk 20 dkg diót (előzőleg nylon tasakban nyújtófával összetörjük), 20 dkg mazsolát, 4 evőkanál rumot, 4 evőkanál darabos dzsemet, 5 dkg kakaót, és az összemorzsált tésztát. A tésztát gyümölcsízzel megkenjük, rátesszük a krémet és csokoládémázzal bevonjuk.

 

KARAMELL KOCKA

 

Hozzávalók: 70 dkg cukor, 6 dl tej, másfél kávéskanál szódapor, 14 dkg margarin és annyi liszt, hogy könnyen nyújtható legyen. (kb. 65-70 dkg)

 

A cukrot megpirítjuk és felöntjük a felforralt tejjel, jól elkeverjük. A masszát kétfelé választjuk. Az egyik felébe 14 dkg margarint, másfél kávéskanál szódaport és annyi lisztet adagolunk, hogy könnyen nyújtható legyen. 3 lapot sütünk belőle. 

Krém: a massza másik felébe 20 dkg diót, 1 csomag vaníliás cukorral kikevert 20 dkg  margarint teszünk, és a 5 tojás felvert habját.

Máz: 5 tojássárgáját 20 dkg porcukorral kikeverünk és a tészta tetejére kenjük, majd  durvára tört dióval meghintjük.

LONDONI SZELET

 

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 20 dkg margarin, 4 tojássárgája, 3 evőkanál porcukor. 

A margarint a liszttel összedolgozzuk, hozzáadjuk a tojás sárgákat és a porcukrot.    Kinyújtjuk és kikent tepsibe tesszük. Baracklekvárral megkenjük, a tetejére habos krémet simítunk és forró sütőben megsütjük. 

Habos krém: 4 tojásfehérjéből kemény habot verünk, hozzáadunk 20 dkg porcukrot,12    dkg darált diót,1 citrom levét és reszelt héját.

MACSKASZEM

 

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 15 dkg margarin, 2 evőkanál porcukor, 4 tojássárgája                          

A hozzávalók felhasználásával összegyúrjuk a tésztát és kb 1/2 óráig kelesztjük, 3 lapot nyújtunk belőle.  

Töltelék: 4 tojásfehérjéből kemény habot készítünk 20 dkg porcukor felhasználásával.  Hozzáadunk 20 dkg darált diót és 1 csomag vaníliás cukrot. A tésztalap két oldalára meggyet helyezünk, a tésztalapot oldalt felhajtjuk, úgy hogy a közepére a dióstöltelék elhelyezhetővé váljon. Sütés után porcukorral megszórjuk. 

MAMUT SZELET

 

Hozzávalók: 4 tojás, 25 dkg cukor, 4 evőkanál víz, 15 dkg liszt, 10 dkg darált dió, ½ csomag sütőpor. 

A tojások sárgáját kikavarjuk a cukorral és a vízzel. A lisztet összevegyítjük a sütőporral és a darált dióval, majd a kikavart tojáshoz adjuk. A tojások fehérjét felverjük és a tésztához adjuk. Lisztezett, zsírozott tepsiben sütjük. 

Krém: 2 dl tejben megfőzünk 4 evőkanál búzadarát. 25 dkg vajat kikavarunk 20 dkg porcukorral, 10 dkg darált dióval és 1 csomag vaníliás cukorral. A krémet összekavarjuk a kihűlt főzött krémmel, adhatunk hozzá rumot, vagy aromát. A krémet a tésztára kenjük. 

Máz: 10 vajat felolvasztunk, 10 dkg étcsokoládéval és a tésztát bevonjuk vele. 

MÁKOS GUBA

Hozzávalók: 8 darab másnapos kifli (cifra kalácsból is készíthetjük), 1 liter tej, vaníliás cukor, 10 – 10 dkg darált mák és porcukor összekeverve , 10 dkg – 10 dkg darált dió és porcukor összekeverve, tálaláshoz reszelt citromhéj, vaníliás cukor.

 

A kifliket karikákra vágjuk, leöntjük vaníliás cukorral ízesített forró tejjel. Ha kissé megszívta magát, szűrőkanállal kiemeljük, lecsöpögtetjük és kivajazott tepsibe rakjuk. Rétegenként az egyik felét cukros mákkal, a másik felét cukros dióval megszórjuk. Forró sütőben 10 – 15 perc alatt átsütjük. Reszelt citromhéjjal és egy kis vaníliás cukorral még finomabbá tesszük tálaláskor.  

ŐZGERINC

 

Hozzávalók: 10 dkg margarin, 14 dkg porcukor, 10 dkg tortabevonó (ét), 5 tojás, 14 dkg dió vagy mandula, 8 dkg zsemlemorzsa, baracklekvár, vágott dió vagy mandula. 

A margarint a porcukorral habosra keverjük. A tojássárgákat egymás után hozzáadjuk, amíg a massza fehér nem lesz. Utána hozzáadjuk az ét tortabevonót. A tojás fehérjét kemény habbá verjük. A darált diót, zsemlemorzsát és fehérhabot a masszához adjuk. Ezután a tésztát egy kivajazott, zsemlemorzsával kiszórt formába öntjük és lassan megsütjük. Ha kész a formából kivéve baracklekvárral vékonyan megkenjük.  

A csokoládé bevonathoz a 10 dkg margarint és a 12 dkg ét tortabevonót vízgőz felett állandó keverés mellett felolvasztjuk. A süteményt bevonjuk vele, és vágott dióval díszítjük.

PALERMÓ SZELET

 

Hozzávalók: 6 tojássárgája, 6 evőkanál cukor, 17 dkg margarin, 35 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, kevés tej, 1 citrom reszelt héja és leve, 15 dkg darált dió. 

A tojássárgáját a cukorral és a margarinnal kikeverjük. Hozzáadunk 35 dkg lisztet, sütőport, kb. 1 pohár tejet, és a citrom héját. Jól kidolgozzuk és zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük. Tejfölbe mártott kanállal eligazítjuk. Ráterítünk 15 dkg darált diót. 6 tojásfehérjéből 30 dkg porcukorral kemény habot készítünk és a dió tetejére simítjuk. Közepesen meleg sütőben kb. 10 perc alatt kész.

 

POZSONYI KOCKA

 
 

Hozzávalók: 20 dkg kockatészta, 20 dkg darált mák, 2 dl tej, 10 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 5 dkg mazsola, 3 evőkanál méz, 2-3 evőkanál sárgabaracklekvár, fél citrom reszelt héja, csipetnyi só a töltelékhez és 1 teáskanál só a tésztához. 

A tésztát a szokásos módon, bő sós vízben kifőzöm, majd leöblítem, lecsöpögtetem, és az olvasztott vajra szedem. Jól összekeverem.

Amíg a tészta fő, a töltelékhez a tejet felforralom, beleszórom a porcukrot meg a mákot, majd állandó keverés közben 2 percig forralom. Ezután hozzáadom a megmosott, szárától letisztított mazsolát, citromhéjat, mézet. Csipetnyi sóval ízesítem. A tűzről lehúzva jól összekeverem. Egy szögletes tűzálló tálba vagy tepsibe terítem a főtt tészta egyharmadát, és rákenem a mákos töltelék felét, majd kevés vízzel kenhetőre hígított sárgabaracklekvárt kenek rá. Erre ráterítem a következő réteg tésztát, amelyet ugyancsak befedek a mákos krémmel. Újabb réteg baracklekvár után elosztom rajta a harmadik tésztaréteget. Kevés porcukorral megszórom, és az előmelegített, forró sütőben piros kérget sütök a tetejére. Kockákra vágva kínálom.

RÉSZEG IZIDOR

 

Hozzávalók: 4 tojás, 15 dkg porcukor, 15 dkg margarin, 1 csomag sütőpor, 2 evőkanál kakaó, 15 dkg liszt. 

A tojás sárgákat a porcukorral, a margarinnal, kakaóval jól kikeverjük. Hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport és a tojások felvert habját.  

Töltelék: 25 dkg darált diót, 15 dkg porcukorral, 1 dl rummal, kevés tejjel összedolgozzuk és a kihűlt tészta tetejére kenjük. 

Bevonat: 4 egész tojást, 6 evőkanál porcukorral, 1 evőkanál kakaóval gőz felett sűrűre főzünk. Ha kihűlt 25 dkg margarint adunk hozzá. A bevonatot a tölteték tetejére rákenjük és csokoládét reszelünk rá.

RUMBA SZELET

 

1.tészta: 7 tojássárgáját 15 dkg porcukorral kikeverünk. 20 kg lisztet, 1/2 csomag sütőport hozzáadunk és 2 lapot sütünk belőle. 

2.tészta: 7 tojásfehérjét kemény habbá verünk és hozzáadunk 1 csésze porcukrot, 1 csésze durvára tört diót megpirítva, 1 csésze reszelt csokoládét, 1 csomag mazsolát, 1/2 csésze zselés cukrot darabolva, 2 evőkanál baracklekvárt és egy 1/2 csomag sütőport. Sütőlemezen lassú tűznél sütjük. (ne szárítsuk ki) 

Krém: 20 dkg darált diót egy kis tejjel leforrázunk. 20 dkg margarint kikeverünk 15 dkg  porcukorral és hozzáadjuk a leforrázott diót. 

Összeállítás: Sárga lapra felkenjük a krém felét, erre borítjuk a tarka lapot, majd újra krém és a tetejére a sárga lap. Tetejét porcukorral megszórjuk. Ha egy napot áll megpuhul a sárga lap és könnyen szeletelhető.

 

RUMOS – DIÓS

 

Hozzávalók: 25 dkg ráma margarin, 60 dkg liszt, 2 tojássárgája, 1 doboz tejföl, 20 dkg porcukor, 1 csomag sütőpor. 

A hozzávalókat összedolgozzuk és 3 lapot sütünk belőle. 

Töltelék: 15 dkg cukorból, 3 evőkanál kakaóból, 2 dl vízből szirupot főzünk. Belekeverünk 10 dkg margarint, pici rumot és összetörve az egyik tésztát, 2 csomag rumban megáztatott mazsolát, egy jó marék kimagozott meggybefőttet, 20 dkg darált diót. A tésztalapokat lekvárral megkenjük, közé tesszük a tölteléket, tetejét csoki mázzal bevonjuk, vagy főzött tojáshab 4 tojásfehérjéből 15 dkg cukorral. 

ZSERBÓSZELET

 

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 30 dkg margarin, 10 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 2 tojássárgája, 1/2 dl rum, 1 mokkáskanál só. 

Az élesztőt a langyos tejen összemorzsoljuk, befedjük és langyos helyen felfuttatjuk. A  lisztet, a margarint, a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a cukrot, a rumot és a sót  összegyúrjuk. Fél órai pihentetés után három darabba vágjuk. 

Töltelék: 40 dkg darált diót, 40 dkg sárgabaracklekvárt, 20 dkg cukrot összeelegyítünk. Az 

első cipót kinyújtjuk és egy kikent tepsibe fektetjük, erre rákenjük a töltelék felét, majd  ráborítjuk a második lapot. Bekenjük a töltelék másik részével és befedjük a harmadik  lappal. A tészta tetejét felvert tojással megkenjük és villával megszurkáljuk. 1 órán át  pihentetjük. Ezután ismét bekenjük felvert tojással, és közepes hőfokú sütőben kb. 45  percig sütjük. A tetejét csokoládémázzal bevonjuk. 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hányan vagyunk
Indulás: 2006-06-06
 
Óra
 
G-Mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Naptár
2025. Július
HKSCPSV
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?