Karalábéleves
hozzávalók 4 főre
- 2 db közepes fej karalábé
- 2 közepes szál sárgarépa
- 1/2 hegyes-erős paprika (zöldpaprika)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 tk pirosarany
- 2 tk vegeta
- 1 tk só
rántáshoz
- 1 ek liszt
- 2 ek olaj
- 1 mk őrölt bors
- 1 kk pirospaprika
tojásos galuskához
- 1 tojás
- kevés só
- liszt (amennyit felvesz, kb. 3-4 ek)
elkészítés
- A csíkokra vágott karalábét, a hasábokra vágott sárgarépát és az egészben hagyott, megpucolt vöröshagymát 2 l vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a pirosaranyat, a vegetát, a sót és a zöldpaprikát.
- (Belefőzhetünk 1-2 csirkemájat, vagy szárnyat, ha van otthon, de ez el is maradhat.)
- Ha megpuhultak a zöldségek, az egész hagymát kidobjuk és berántjuk a levest.
- Végül tojásos galuskát szaggatunk bele.
Rántás készítése:
- A lisztet az olajon világsra pirítjuk, a tűzről lehúzva beleszórjuk a borsot, pirospaprikát és az apróra vágott petrezselymet, majd hideg vízzel felengedjük.
Tojásos galuska készítése:
- A tojásból, a sóból és annyi lisztből, amennyit felvesz, lágy tésztát keverünk, és a levesbe szaggatjuk.
Tárkonyos burgonyaleves
hozzávalók 4 főre
- 500 g burgonya
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 kisebb sárgarépa
- 1 közepes paradicsom
- 1-2 gerezd fokhagyma
- petrezselyemzöld
- olívaolaj
- só
- frissen őrölt bors
- pirospaprika
- tárkony
- 1 pohár tejföl
- 1 ek liszt
- tárkonyos ecet vagy fehérborecet
elkészítés
- Az apróra vágott vöröshagymát kis olívaolajon megdinszteljük, megszórjuk egy kevés pirospaprikával.
- Rádobjuk a meghámozott, apró kockákra vágott burgonyát, sárgarépát, paradicsomot, fokhagymát, gyorsan összekeverjük.
- Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet.
- Mikor már majdnem megfőttek a zöldségek, hozzáadjuk a tárkonyt és a liszttel, tejföllel behabarjuk a levest. (Ha nem akarunk lisztet használni, akkor több krumplival tegyük fel, s a krumpli egy részét szétnyomkodva sűrítsük a levest. Ha pedig tejföl helyett joghurttal próbálkozunk, vegyük figyelembe a joghurt eleve savanykásabb ízét, mielőtt ecettel ízesítjük.)
- Tálalás előtt ízlés szerint tegyünk bele tárkonyos ecetet (vagy fehérborecetet).
|