Pizza 3.
![](http://www.nosalty.hu/files/recept_kepek/pizza_1.jpg)
Alaptszta 4 db kzepes mret pizzhoz:
- 5,5 dl tej
- 1 mk cukor
- 5 dkg friss leszt
- 2 ek olvaolaj
- 1 kg liszt
- 1 ek s
Paradicsommrtshoz:
- 1 fej vrshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 . srtettparadicsom
- fl mk s
- 1 mk cukor
- 1 mk oregano
- 1 mk bazsalikom
- 1 dl vz
Feltt: zls szerint!
elkszts
- Az lesztt 2dl langyos, cukros tejben felfuttatom.
- Egy tlban sszekeverem a lisztet s a st. Miutn az lesztm szpen felfutott, hozzadom a 2 evkanl olvaolajat. Homognre keverem, majd a liszthez ntm s gyrni kezdem. A maradk 3,5 dl tejet fokozatosan (0,5 dl-knt) adagolom a tszthoz, gy knnyebben dagaszthatv vlik. Amikor a tsztm mr elvlik a tltl, akkor tisztra mosott, szrazra trlt konyhai munkapulton mg 10 percig dagasztom.
- Szobahmrskleten, letakarva 1 rt kelesztem.
- Addig elksztem a paradicsommrtst: pici olajon a finomra reszelt vrs- s fokhagymt megpirtom, majd hozzadom a srtett paradicsomot, a vizet, a cukrot, a fszereket s sszeforralom.
- A megkelt tsztt kiss tgyrom, ngyfel osztom s 4 kis cipt formzok. Pizzaforma hjn n a 28 cm tmrj, csatos tortaformm hasznltam. Az aljnl nhny cm-rel nagyobb tmrj tsztakrt nyjtok az egyik cipbl. Beleteszem a pizzatsztt s a szlt gondosan kiigaztom.
- Megkenem a paradicsommrtssal s tetszs szerinti felttekkel gazdagtom.
- Elmelegtett, forr stben addig stm, amg a pizza szle pirulni kezd(!), kb. 30 perc hagyomnyos gzstben. (Ugyangy jrok el a msik hrom cipval is.)
Pizzs csiga
![](http://www.nosalty.hu/files/recept_kepek/Pizz%C3%A1s%20csiga.jpg)
hozzvalk 4 fre
Tszta:
- 5,5 dl tej
- 1 mk. cukor
- 5 dkg leszt
- 2 ek. olvaolaj
- 1 kg liszt
- 1 ppos tk. s
Pizzakrm:
- 1 fej hagyma
- pici olaj
- 1 . srtett paradicsom
- s
- 1 mk. cukor
- oregano
elkszts
- Az lesztt 2dl langyos, cukros tejben felfuttatom.
- Egy tlban sszekeverem a lisztet s a st.
- Miutn az lesztm szpen felfutott, hozzadom a 2 evkanl olvaolajat, elkeverem, majd a liszthez ntm s gyrni kezdem. A maradk 3,5 dl tejet fokozatosan (0,5 dl-knt) adagolom a tszthoz, gy knnyebben dagaszthatv vlik. Amikor a tsztm mr elvlik a tltl, akkor tisztra mosott, szrazra trlt konyhai munkapulton mg legalbb 10 percig dagasztom. A tovbbi masszrozst, egyre tbb hlyagocskval hllja meg, amitl mg levegsebb, puha tsztt kapok.
- Szobahmrskleten, letakarva 1 rt kelesztem.
- Addig elksztem a paradicsommrtst: pici olajon aprra vgott hagymt pirtok, majd hozzadom a srtett paradicsomot, a fszereket s sszeforralom.
- A tsztt vkonyra nyjtom, megkenem paradicsommrtssal, cskokra vgom s egyenknt feltekerem.
- Vajjal kikent tepsibe teszem nem tl szorosan, mert mg hznak a csiguszok.
- Tojssrgval megkenem, 1 rt kelesztem.
- Elmelegtett stben, kzepes fokozaton kb. 30 percig stm.
|