Babapiskótás krémes recept
hozzávalók 4 főre
- 20 dkg babapiskóta
- 1/2 üveg magozott meggy (lehet fagyasztott is)
- meggylé
- 2 kk rum (rumaroma)
- kakaópor
Krémhez:
elkészítés
- Kevés tejjel, 10 dkg cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük a pudingport.
- Keményre verjük kevés cukorral a tojások fehérjét.
- Felforraljuk a megmaradt tejet, és felfőzzük a pudinggal, majd belekeverjük a kemény habot is, amit kevés ideig kevergetve főzünk.
- Kis ideig hűl a krém ezalatt.
- 30 cm-es magas falú tepsibe lerakjuk a piskótákat. Jócskán megöntözzük a rummal elkevert meggylével, és rászórjuk a magozott meggyet. Ezután egyenletesen ráterítjük a krémet. Kihűtjük. (Így télen, ez nem nagy gond...)
- Tálalás előtt megszitáljuk kakaóporral.
Gesztenyés babapiskóta
hozzávalók 6 főre
vaníliás krémhez
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3 evőkanál cukor
- 3 dl tej
gesztenyés töltelékhez
babapiskóta beáztatásához
csokimázhoz
- 20 dkg porcukor
- 3 evőkanál kakaó
- 3 kanál forró víz
- 3 dkg olvasztott vaj
elkészítés
- A vaníliás pudingot elkészítjük.
- A 2 csomag gesztenye masszát elkeverjük 2 dl tejszínnel.
- A 2 dl tejet összekeverjük a rummal. A babapiskótát ebbe beleforgatjuk. Vigyázzunk, hogy csak egy pillanatra tegyük bele, mert különben nagyon elázik. (Apránként tegyük bele a piskótát.)
- Jénai tálba(kb. 20 cm átmérőjű) rétegezzük a hozzávalókat az alábbi sorrendben: piskóta, gesztenye fele , piskóta, vanília krém, piskóta, gesztenye másik fele és a tetejére piskóta. Érdemes a tál szélét függőlegesen körberakni piskótával. (Szebb és formatartóbb lesz.)
- Az egészet enyhén lenyomkodjuk. Hűtőbe tesszük néhány órára.
- Késsel körbevágjuk és egy tálcára kiborítjuk.
- A porcukorból, kakaóból, forró vízből és az olvasztott vajból csokimázt készítünk, amivel bevonjuk a süteményt.
ALMÁS KEKSZ
Hozzávalók: 1,5 kg alma, 4 dl víz, ízlés szerint cukor, fahéj, 3 csomag vanília puding, 3 dl tej, 50 dkg háztartási keksz.
Az almát lereszeljük és 4 dl vízben, cukorral és fahéjjal kb. 10 percig főzzük. A pudingot összekeverjük a tejjel és a főtt almához öntjük. Összefőzzük kb. 2 perc.
Tepsit vagy üvegtálat szorosan kirakunk háztartási keksszel, ráöntjük az almamasszát. Tetejét befedjük keksszel és csokoládémázzal bevonjuk. 1 éjszakát állni hagyjuk, hogy puhuljon.
BABAPISKÓTA TORTA
Hozzávalók: 6 tojás, 30 dkg porcukor, 10 evőkanál víz, 30 dkg liszt, 2 evőkanál kakaó, 1 csomag sütőpor.
A tojássárgáját a porcukorral és a vízzel habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a lisztet, melyben elkevertük a sütőport, a kakaót, valamint a 6 tojás kemény habját. Zsírozott, lisztezett, vagy sütőpapírral kibélelt tepsiben sütjük.
Krém: 4 evőkanál lisztet, 4 dl tejjel és 2 tojással sűrű péppé főzzük. 25 dkg margarint, 25 dkg porcukrot, 2 csomag vaníliás cukorral jó habosra kikeverjük, és a kihűlt krémet kanalanként hozzáadjuk.
A kisült tésztát vízszintesen kettévágjuk, a krém felét a tésztára kenjük és rárakjuk a 25 dkg babapiskótát hosszában. 1 dl rummal megöntözzük és rákenjük a krém másik felét, majd a tetejére ráhelyezzük a tészta másik felét.
Máz: olvasztott csokoládé
BABAPISKÓTATORTA II.
Hozzávalók: 1 doboz őszibarack befőtt, 1 csomag babapiskóta, 2 csomag vanília puding, 2 csomag puncs puding, 6 evőkanál cukor, 1,2 liter tej, rumaroma
A befőttet leszűrjük. A levéhez öntünk kevés rumaromát, majd annyi babapiskótát forgatunk bele, hogy egy kerek kapcsos tortaforma aljára elegendő legyen. Ezt követően rárakunk egy sor kockára vágott őszibarackot.
A vanília pudingokat 6 dl tejjel és 3 evőkanál cukorral sűrűre főzzük és a gyümölcsre öntjük. Ismét egy sor áztatott babapiskóta és egy sor őszibarack következik.
A puncs pudingokat 6 dl tejjel és 3 evőkanál cukorral sűrűre főzzük, és a gyümölcsre öntjük. Amikor kihűlt, késsel körbevágjuk és levesszük a forma oldalát.
A tortát tejszínhabbal és gyümölccsel díszítve tálaljuk.
HAMVAS HÁZTETŐ
6 tojásból kakaós piskótát készítünk.
I. Krém: 10 dkg margarint, 10 dkg porcukorral, 1 citrom levével habosra keverünk és a kakaós piskótára kenjük.
II. Krém: 30 dkg kekszet apróra törünk, 2 dl valódi kávéval leöntjük, hozzáadunk ½ dl rumot, 2 kiskanál barackízt és jól kikeverjük, majd a fehér krém tetejére kenjük.
Máz: 5 dkg margarint, 2 evőkanál kakaóval, 2 evőkanál tejjel felforraljuk és a tésztára öntjük. Tetejét kókuszreszelékkel leszórjuk.
HÁZTETÖ TORTA
Hozzávalók: 14 dkg keksz, 14 dkg durvára tört dió,4 tojássárgája,14 dkg porcukor, 14 dkg margarin, 10 dkg kis darabokra vágott csokoládé.
A kekszet darabokra tördeljük és összekeverjük a durvára tört dióval. A margarint a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojás sárgákat és a darabokra vágott csokoládét. A két részt összeelegyítjük. A masszát hosszú háztetőformára alakítjuk, csokoládémázzal bevonjuk. Hűtőszekrényben jól lehűtjük.
KELETI CSEMEGE
Hozzávalók: 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 3 egész tojás, 2 evőkanál kakaó, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csomag vaníliás pudingpor.
A hozzávalókat gőz felett összefőzzük, majd 10 dkg durvára tört diót és 1 csomag összetört ostyát vagy háztartási kekszet, és 10 dkg rumba áztatott mazsolát belekeverünk. Az elkészült tésztát folpakkal bélelt őzgerincformába öntjük, és mélyhűtőben kifagyasztjuk.
KEKSZ TEKERCS
Hozzávalók: 40 dkg háztartási keksz,1 csomag kókusz reszelék,15 dkg porcukor, 20 dkg darált dió,2 evőkanál kakaó,1 dl rum, erős fekete kávé.
A háztartási kekszet összedolgozzuk a kókusz reszelék felével, a porcukorral, darált dióval, kakaóval, rummal és annyi erős feketekávéval, hogy összeálljon. Alufólián kisujjnyi vékonyra nyújtjuk.
Krém: 20 dkg margarint 10 dkg porcukorral habosra keverünk és hozzáadjuk a kókusz reszelék megmaradt részét. A krémet felkenjük a kinyújtott lapra, és a fólia segítségével összetekerjük. Kókusz reszelékkel megszórjuk, hűtőben 1 napig érleljük.
KÓKUSZ GOLYÓK
Hozzávalók: 15 dkg porcukor, 15 dkg kókuszreszelék, 20 dkg háztartási keksz, 1-2 evőkanál rum, kevés tej
A porcukrot a kókusz reszelékkel, a háztartási keksszel összekeverjük. Hozzáadjuk a rumot és annyi tejet, hogy gyúrható, de nem puha masszát kapjunk. Kis gömböket formázunk a masszából és mindegyik közepébe egy-egy szem meggyet vagy zselét csomagolunk. Vizes kézzel szépen összegömbölyítjük, majd kókuszreszelékbe hempergetjük.
ÖNTÖTT KEKSZ
Hozzávalók: 1/2 kg háztartási keksz, 2 evőkanál liszt, 10 dkg cukor, 2 evőkanál kakaó, 1 tojássárgája, 1/2 liter tej, 10 dkg margarin.
2 evőkanál lisztet, 10 dkg cukorral, 2 evőkanál kakaóval, 1 tojás sárgájával és 1/2 liter tejjel összekeverünk. A keveréket felfőzzük és amikor kész 10 dkg margarint belekeverünk.
A kekszet összetörjük és még a meleg krémmel lerakjuk. Egy sor keksz, egy sor krém, a tetejére krém kerüljön.
SZALÁMI
Hozzávalók: 30 dkg cukor, 5 tojás, 3 evőkanál kakaó, 10 dkg vagdalt dió, 10 dkg mazsola, 25 dkg margarin, 25 dkg háztartási keksz.
A cukrot, tojást, kakaót és a margarint összeelegyítjük és gőz fölött felfőzzük. Ezt követően hozzáadunk 25 dkg összedarabolt vagy darált kekszet, 10 dkg mazsolát és 10 dkg durvára tört diót. Kettő nagy méretű ostyalapot vizes konyharuhába teszünk, ha megpuhult a tölteléket rákenjük és szorosan feltekerjük mint a bejglit. Hűtőben kifagyasztjuk.
TIRAMISU
Hozzávalók: 2 mascarpone krémsajt (2 x 25 dkg), 3 csomag babapiskóta, ½ liter tejszín (vagy habporból és ½ liter tejből), 5 evőkanál cukor, kb. 2 dl főtt kávé, rum vagy aroma
A tejszínt a cukorral hideg üvegtálban és hideg habverővel felverjük, belekeverjük a krémsajtot. Üvegtálba, dobozba vagy mély tepsibe egy sor krémet helyezünk. Befedjük rumba vagy aromába mártogatott babapiskótával. Rétegezzük, összesen 2 piskótasor legyen, magas lesz. Krém legyen felül és vastagon leszitáljuk kakaóporral. Keresztbe szeleteljük tortalapáttal. Egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
TÖLTÖTT KEKSZ
Hozzávalók: 5 evőkanál liszt, 15 dkg cukor, 2 evőkanál kakaó, 0,5 dl nescafé, 2,5 dl tej.
A hozzávalókat összeelegyítjük és felfőzzük, utána még melegen 20 dkg margarint hozzákeverünk. Albert kekszet megtöltünk a töltelékkel és hűtőbe helyezzük. Ha kifagyott ferdén szeleteljük. |