Fszeres csirkemj
![](http://www.nosalty.hu/files/recept_kepek/f%C5%B1szeres-csirkem%C3%A1j.jpg)
hozzvalk 2 fre
- 35 dkg csirkemj
- 10 dkg liszt
- 1/2 tk rlt rmai kmny
- 1/2 tk rlt koriandermag
- 1/2 tk fszerpaprika
- 1/4 tk frissen reszelt szerecsendi
- 1 kk s
- 1 kk frissen trt fekete bors
stshez
tlalshoz
elkszts
- A mjat megtiszttjuk, leszrtjuk s flbe-, vagy negyedekbe vgjuk.
- A lisztet tlba szitljuk s belekeverjk a fszereket.
- A fszeres lisztbe hempergetjk a mjakat (a felesleges lisztet jl lerzzuk rluk).
- ntttvas serpenyben felhevtjk az olvalajat s tbb adagban kistjk a mjat: nagy lngon, kevergetve, 4-5 percig pirtjuk. (Akkor j, amikor kvl jl megpirult, de bell mg puha.)
- Egy-egy kisebb mentalevl ksretben fogpiszklra tzzk a mjakat, tlra rendezzk, meghintjk finom spelyhekkel s gy tlaljuk.
Zsebes csirkemell
![](http://www.nosalty.hu/files/recept_kepek/zsebes-csirkemell.jpg)
hozzvalk 4 fre
Csirkemellhez:
- 2 nagy filzett csirkemell (kb 1kg)
- 45 dkg mirelit zldsgkeverk (rpa, karfiol, brokkoli)/ ugyanennyi friss
- 10 dkg fstlt sajt (pl.Karavn)
- 25-30 dkg bacon
- kis s
- kevs olaj
Sajtmrtshoz:
- 2 tubus tmls sajtkrm (pl.Camping)
- 5 dkg reszelt fstlt sajt
- 1 dl fztejszn
- 2 kk aprra vgott tetszs szerinti zldfszer
- rlt szerecsendi
- bors
- pici szraz fehrbor (tetszleges)
elkszts
- Ss vzben blansrozzuk a zldsgeket.
- A csirkemellekre flit tesznk, s kb. kisujjnyi vastagra klopfoljuk, mindkt oldalt kiss szzuk.
- Olajjal kikent tepsibe beletesszk a bacont, rhelyezzk a kt hst, majd a hsok egyik felre rhalmozzuk a tltelket: a ftt zldsget s a cskokra vgott sajtot.
- Rhajtjuk a hs msik felt, majd a szalonnacskokat, ebbl a tetejre is tesznk, majd krben a szleket fogvjval rgztjk.
- Aluflia alatt stjk 50 percig olajozott tepsiben,1 dl vizet is nthetnk al.
- A sts vgn vegyk le a flit 10 percre, hogy szpen piruljon.
- Amg sl, elksztjk a sajtmrtst.
- Egy kisebb ednyben megolvasztjuk a sajtokat, majd kb.1 dl fztejsznnel hgtjuk mrts srsgre.
- Fszerezzk. A fztejszn egy rszt helyettesthetjk borral.
- A megslt hst 15 percig pihentetjk, majd a szsszal tlaljuk.
stsi hfok: 180 C
stsi md: alul-fell sts
Brassi aprpecsenye
![](http://www.nosalty.hu/files/recept_kepek/brass%C3%B3i5.jpg)
hozzvalk 5 fre
elkszts
- A felkockzott hagymt olajon vegesre dinszteljk, hozzadjuk a felkockzott hst, amit fehredsig pirtunk.
- Szzuk, s borsozzuk, majd felntjk annyi vzzel, hogy ellepje. Beletesszk a tbbi fszert is, s meglocsoljuk a borral. (n imdom, ahogy belef az aromja.)
- Kzepes lngon fzzk, miutn felforrt. Mire elprolog a nagyja a vznek, addigra kb. megpuhul a hs is. (Nem hagyom teljesen elprologni, hagyni szoktam egy kis szaftjt.)
- A felkockzott krumplit kln megstjk, majd szzuk, s a kettt sszekeverjk.
Gyors tepsis burgonya debrecenivel
![](http://www.nosalty.hu/files/recept_kepek/gyors-tepsis-krumpli.jpg)
hozzvalk 6 fre
- 1 kg kzepes burgonya
- 5 db kzepes hagyma
- szrtott petrezselyemzld
- s
- bors
- pirospaprika
- szrtott majoranna
- telzest
- olaj
- 2 cs csemege debreceni kolbsz
elkszts
- A burgonyt s a hagymt megpucoljuk, s ngyfel vgjuk.
- Tepsibe fektetjk, megszrjuk sval, borssal, telzestvel, pirospaprikval, petrezselyemmel s a majorannval. Majd meglocsoljuk kevs olajjal, s tforgatjuk, keverjk, hogy mindenhol egyenletesen eloszlassuk a fszereket.
- Elmelegtett stben majdnem puhra stjk kb. 15 perc alatt. Nha tforgatjuk.
- Amikor mr majdnem puha a burgonya, rdobjuk a karikra vgott kolbszokat, s mg 10 -15 percig stjk, hogy tsljn a kolbsz is.
stsi hfok: 180 C
stsi md: alul-fell sts
Vrsboros slt oldalas
hozzvalk 4 fre
elkszts
- A hst a csontok mellett szeletekre vgjuk.
- A paprikakrmet porcelntlba nyomjuk.
- A fokhagymt tnyomjuk, s belekeverjk.
- Borsot szrunk bele zls szerint, s pr ek olajjal elkeverjk.
- A hst jl bekenjk a kikevert pccal, s jl beleforgatjuk.
- Leflizzuk, s htbe tesszk. Legjobb, ha este elksztjk, s msnap stjk.
- A stshez az ednyt kiolajozzuk, s a pcbl kiszedjk a hst, egyms mell rakjuk.
- Enyhn megszzuk. (A paprikakrm ss, ezrt nem nagyon kell szni.) Felntjk a vrsborral, letakarjuk aluflival.
- 1 rt stjk letakarva, majd levesszk rla a flit. Addg stjk, mg szp piros-ropogs lesz.
stsi hfok: 180 C
stsi md: hlgkeverses
Boros, fszeres slt csirkecombok
![](http://www.nosalty.hu/files/recept_kepek/CIMG1825.JPG)
hozzvalk 4 fre
- 4 db csirkecomb
- 15 dkg szeletelt bacon
- 6 dkg vaj
- 6 szl jhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 csokor petrezselyem zldje
- 1 kshegynyi szrtott rozmaring
- 2 kshegynyi szrtott kakukkf
- 1,2 dl szraz fehrbor
- 1 ppos tk s
elkszts
- A csirkecombokat megmossuk, beszzuk s flretesszk.
- A tzll tlat kibleljk a szalonnaszeletekkel, amibl 2 db-ot flretesznk.
- A vajat habosra keverjk.
- A petrezselyem zldjt nagyon aprra vgjuk s belekeverjk a vajba.
- A fokhagymt, fokhagyma prseln tnyomva szintn a vajhoz adjuk, valamint a rozmaringot s a kakukkfvet is, s jl sszedolgozzuk.
- A csirkecombokon a brt fellaztjuk s a fszeres vajat egyformn elosztva alsmtjuk.
- A tl kzepre fektetjk a combokat s ktoldalon mell az jhagymkat.
- 1-1 fl szelet bacont a combokra fektetnk, majd alntjk a bort s aluflival lefedjk a tlat.
- Elmelegtett stben 25 percig 200 C-on proljuk.
- Levesszk az aluflit s tovbbi 30 percig stjk, mg szp piros lesz. Idnknt a sajt levvel locsolgatjuk.
|