Pizza 3.

Alaptészta 4 db közepes méretű pizzához:
- 5,5 dl tej
- 1 mk cukor
- 5 dkg friss élesztő
- 2 ek olívaolaj
- 1 kg liszt
- 1 ek só
Paradicsommártáshoz:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ü. sűrítettparadicsom
- fél mk só
- 1 mk cukor
- 1 mk oregano
- 1 mk bazsalikom
- 1 dl víz
Feltét: ízlés szerint!
elkészítés
- Az élesztőt 2dl langyos, cukros tejben felfuttatom.
- Egy tálban összekeverem a lisztet és a sót. Miután az élesztőm szépen felfutott, hozzáadom a 2 evőkanál olívaolajat. Homogénre keverem, majd a liszthez öntöm és gyúrni kezdem. A maradék 3,5 dl tejet fokozatosan (0,5 dl-ként) adagolom a tésztához, így könnyebben dagaszthatóvá válik. Amikor a tésztám már elválik a táltól, akkor tisztára mosott, szárazra törölt konyhai munkapulton még 10 percig dagasztom.
- Szobahőmérsékleten, letakarva 1 órát kelesztem.
- Addig elkészítem a paradicsommártást: pici olajon a finomra reszelt vörös- és fokhagymát megpirítom, majd hozzáadom a sűrített paradicsomot, a vizet, a cukrot, a fűszereket és összeforralom.
- A megkelt tésztát kissé átgyúrom, négyfelé osztom és 4 kis cipót formázok. Pizzaforma híján én a 28 cm átmérőjű, csatos tortaformám használtam. Az aljánál néhány cm-rel nagyobb átmérőjű tésztakört nyújtok az egyik cipóból. Beleteszem a pizzatésztát és a szélét gondosan kiigazítom.
- Megkenem a paradicsommártással és tetszés szerinti feltétekkel gazdagítom.
- Előmelegített, forró sütőben addig sütöm, amíg a pizza széle pirulni kezd(!), kb. 30 perc hagyományos gázsütőben. (Ugyanígy járok el a másik három cipóval is.)
Pizzás csiga

hozzávalók 4 főre
Tészta:
- 5,5 dl tej
- 1 mk. cukor
- 5 dkg élesztő
- 2 ek. olívaolaj
- 1 kg liszt
- 1 púpos tk. só
Pizzakrém:
- 1 fej hagyma
- pici olaj
- 1 ü. sűrített paradicsom
- só
- 1 mk. cukor
- oregano
elkészítés
- Az élesztőt 2dl langyos, cukros tejben felfuttatom.
- Egy tálban összekeverem a lisztet és a sót.
- Miután az élesztőm szépen felfutott, hozzáadom a 2 evőkanál olívaolajat, elkeverem, majd a liszthez öntöm és gyúrni kezdem. A maradék 3,5 dl tejet fokozatosan (0,5 dl-ként) adagolom a tésztához, így könnyebben dagaszthatóvá válik. Amikor a tésztám már elválik a táltól, akkor tisztára mosott, szárazra törölt konyhai munkapulton még legalább 10 percig dagasztom. A további masszírozást, egyre több hólyagocskával hálálja meg, amitől még levegősebb, puha tésztát kapok.
- Szobahőmérsékleten, letakarva 1 órát kelesztem.
- Addig elkészítem a paradicsommártást: pici olajon apróra vágott hagymát pirítok, majd hozzáadom a sűrített paradicsomot, a fűszereket és összeforralom.
- A tésztát vékonyra nyújtom, megkenem paradicsommártással, csíkokra vágom és egyenként feltekerem.
- Vajjal kikent tepsibe teszem nem túl szorosan, mert még híznak a csiguszok.
- Tojássárgával megkenem, 1 órát kelesztem.
- Előmelegített sütőben, közepes fokozaton kb. 30 percig sütöm.
|