Karalbleves
hozzvalk 4 fre
- 2 db kzepes fej karalb
- 2 kzepes szl srgarpa
- 1/2 hegyes-ers paprika (zldpaprika)
- 1 fej vrshagyma
- 1 csokor petrezselyemzld
- 1 tk pirosarany
- 2 tk vegeta
- 1 tk s
rntshoz
- 1 ek liszt
- 2 ek olaj
- 1 mk rlt bors
- 1 kk pirospaprika
tojsos galuskhoz
- 1 tojs
- kevs s
- liszt (amennyit felvesz, kb. 3-4 ek)
elkszts
- A cskokra vgott karalbt, a hasbokra vgott srgarpt s az egszben hagyott, megpucolt vrshagymt 2 l vzben feltesszk fni. Hozzadjuk a pirosaranyat, a vegett, a st s a zldpaprikt.
- (Belefzhetnk 1-2 csirkemjat, vagy szrnyat, ha van otthon, de ez el is maradhat.)
- Ha megpuhultak a zldsgek, az egsz hagymt kidobjuk s berntjuk a levest.
- Vgl tojsos galuskt szaggatunk bele.
Rnts ksztse:
- A lisztet az olajon vilgsra pirtjuk, a tzrl lehzva beleszrjuk a borsot, pirospaprikt s az aprra vgott petrezselymet, majd hideg vzzel felengedjk.
Tojsos galuska ksztse:
- A tojsbl, a sbl s annyi lisztbl, amennyit felvesz, lgy tsztt kevernk, s a levesbe szaggatjuk.
Trkonyos burgonyaleves
hozzvalk 4 fre
- 500 g burgonya
- 1 kzepes fej vrshagyma
- 2 kisebb srgarpa
- 1 kzepes paradicsom
- 1-2 gerezd fokhagyma
- petrezselyemzld
- olvaolaj
- s
- frissen rlt bors
- pirospaprika
- trkony
- 1 pohr tejfl
- 1 ek liszt
- trkonyos ecet vagy fehrborecet
elkszts
- Az aprra vgott vrshagymt kis olvaolajon megdinszteljk, megszrjuk egy kevs pirospaprikval.
- Rdobjuk a meghmozott, apr kockkra vgott burgonyt, srgarpt, paradicsomot, fokhagymt, gyorsan sszekeverjk.
- Felntjk vzzel, szzuk, borsozzuk, hozzadjuk a petrezselyemzldet.
- Mikor mr majdnem megfttek a zldsgek, hozzadjuk a trkonyt s a liszttel, tejfllel behabarjuk a levest. (Ha nem akarunk lisztet hasznlni, akkor tbb krumplival tegyk fel, s a krumpli egy rszt sztnyomkodva srtsk a levest. Ha pedig tejfl helyett joghurttal prblkozunk, vegyk figyelembe a joghurt eleve savanyksabb zt, mieltt ecettel zestjk.)
- Tlals eltt zls szerint tegynk bele trkonyos ecetet (vagy fehrborecetet).
![](http://www.nosalty.hu/files/recept_kepek/Tarkonyos_krumplileves.jpg)
|