Habos gesztenyés
hozzávalók 2 főre
- 25 dkg gesztenyepüré
- 25 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
- rumaroma
- piskótalap (4 tojásból)
- 2 dl habtejszín
- 1 cs habfixáló
- kakaópor
elkészítés
- 4 tojásból készítünk egy piskótát (lehet bolti is, de én mindig magam készítem).
- A krémhez a gesztenyepürét a margarinnal, a cukorral és a rumaromával habosra keverjük.
- A tejszínt a habfixálóval felverjük.
- A kihűlt piskótára rákenjük a gesztenyemasszát, majd a tetejére a felvert tejszínt. A végén a tetejét megszórjuk kakaóporral.
sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Gesztenyés kókuszgolyó
hozzávalók 4 főre
elkészítés
- A puha vajat kikeverjük a gyümölcscukorral.
- Hozzáadjuk a felolvasztott gesztenyemasszát, a rumot (vagy aromát), majd apránként hozzáadagoljuk a kekszdarát, kézzel jól összedolgozzuk. Ha szükséges, pici tejszínnel lazítsunk a tésztán.
- Apró golyókat formálunk, mindegyik közepébe egy rumos meggyet görgetünk. (Nekem 25-27 db jön ki ebből a mennyiségből, mivel a tészta állaga miatt jóval kisebb golyókat lehet belőle formázni, mint a szokásos kókuszgolyóból.)
- A golyócskákat egyenként kókuszreszelékbe hempergetjük.
GESZTENYÉS SZELET
Hozzávalók: 7 tojás, 14 dkg cukor, 11 dkg liszt, 3 dkg dió.
A tojások sárgáit kikeverjük a cukor harmadrészével. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a többi cukorral, ezután hozzátesszük a kikevert tojássárgájához, és apránként belekeverjük a dióval összevegyített lisztet. Előmelegített sütőben megsütjük.
Krém: 33 dkg cukrot, 1 dl vízzel felforraljuk. Hozzáadunk 30 dkg margarint, ezzel is felforraljuk és levesszük a tűzről. Hagyjuk kihűlni, és ezt követően hozzáadunk 20 dkg kihabosított gesztenyemasszát melybe 1 evőkanál rumot is tettünk. A kihűlt tésztát kettévágjuk a krémmel megtöltjük. Tetejét gesztenyével díszítjük.
NANUKA SZELET
Hozzávalók: 4 tojás, 20 dkg liszt, 30 dkg porcukor, 10 dkg darált dió, 1 dl fekete kávé, ½ csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja és leve, só.
A tojássárgáját a porcukorral habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, darált diót, citromhéjat, citromlevet, majd a tojásfehérje felvert habját. Megsütjük.
Krém: 25 dkg vajat habosra kavarunk 25 dkg porcukorral. Hozzáadunk rummal vagy rumaromával ízesített 25 dkg gesztenyemasszát, majd az 5 dl tejben felfőzött és kihűtött 2 csomag csokoládé pudingot. A krémet a tésztára kenjük és csokoládé reszelékkel díszítjük. |