Dinnyekoktél
hozzávalók 6 főre
elkészítés
- A gyümölcsökből magmentes golyókat metszünk ki.
- A bort összekeverjük a pálinkával és a gyümölcsre öntjük.
- Hűtőben 3-4 órát állni hagyjuk.
- Hidegen tálaljuk.
Frappé
hozzávalók 2 főre
- 2 kk nescafe
- 4 kk cukor
- 1/2 dl hideg víz
- 2 szem jégkocka/ kevés tört jég
- 2 dl tej/ víz
- 1 gombóc vaníliafagyi (tetszőleges)
Habosításhoz:
- shaker/ capuccino habosító/ kisebb csavaros befőttes üveg
Tálaláshoz:
- szívószál
- fagyi esetén hosszú kanál
elkészítés
- Shakerben a kávét, cukrot és a fél dl vizet alaposan összerázzuk.
- 3 dl-es pohár aljára jeget szórunk, majd rátesszük a habot elosztva.
- 1 dl tejjel vagy hideg vízzel, ki mivel szereti, óvatosan felöntjük.
- Szervírozzuk.
- A fagyis változatnál a gombócot a jégre tegyük, utána a kávés hab és a felöntés.
Bodzaszörp
hozzávalók 12 főre
- 7-8 tenyérnyi bodzavirág
- 60 dkg cukor
- 2 db citrom
- 2 dkg citromsav
- 5 l víz
- csipetnyi só
elkészítés
- Idegen anyagokat (bogár) eltávolítjuk a virágzatról. Nem mossuk, hogy az értékes virágport, ami a finom zamatát adja a szörpnek, ne veszítsük el.
- Zománcozott fazékba beletesszük az anyagokat. Citromot körömkefével kisuvickolva, karikára vágva! Összekeverjük, és lefedve hűvös helyen 48 órát állni hagyjuk. (Naponta 1x-2x megkavarjuk!)
- Üvegekbe szűrjük, és hűtőszekrényben tároljuk fogyasztásig. Néhány hétig tárolható.
- Ízlés szerint hígítjuk vízzel/ szénsavas vízzel.
Málnás limonádé
hozzávalók 8 főre
- 30 dkg málna
- 15 dkg nádcukor
- 1 citrom
- 2,5 dl víz
elkészítés
- A málnát a cukorral, a felkockázott citromhússal és a vízzel, kevregetve felforraljuk.
- Félretesszük hűlni.
- Finom lyukú szűrön átszűrjük (egy kanál hátuljának a segítségével, hogy csak a magok maradjanak a szűrőben).
- Poharakba öntünk a málnás cukorszirupból, Ízlés szerint felöntjük szénsavas-, vagy mentes vízzel, jégkockákat teszünk bele, és már szürcsölhetjük is a frissítő italt.
BODZA ÜDITÖ
Hozzávalók: 50 dkg cukor, csipetnyi só, 2 doboz citrompótló, 2 citrom karikákra vágva, 5 - 6 tenyérnyi bodzavirág.
5 literes üvegbe tenni, vízzel teletölteni,48 óráig állni hagyni, leszűrni és hűtőbe tenni.10 napig fogyasztható.
BÓLÉ
Hozzávalók: mirelit gyümölcs, vagy befőtt,(málna, szamóca, ananász, meggy, narancs) citrom, mazsola, ízesíteni mézzel vagy porcukorral, 1 üveg vörös bor, 2 dl vodka, 2 dl rum, fogyasztás előtt 1 üveg behűtött pezsgő
MEGGY BEFÖTT
Hozzávalók: 1 kg meggy kimagozva, 30 dkg cukor, 2 cl ecet, 2 gr tartósító
Egy napig állni hagyjuk, másnap üvegekbe töltjük lezárjuk.
MEGGY BOR
A meggyet maggal együtt meggyúrjuk és 2-3 napig állni hagyjuk, utána kipréseljük a levét.
Sima bor: 1 liter meggy lé, 3 liter víz, 1 kg cukor
Desszert bor: 1 liter meggy lé, 2 liter víz, 90 dkg cukor
Az összeállított levet üvegekbe töltjük, úgy hogy 1/5 része szabadon maradjon, tüllel letakarjuk és hagyjuk, hogy durván kiforrjon. Ha a durva forrás leáll átszűrjük ballonba és parafa dugóval lezárjuk, melybe egy műanyag csövet helyezünk. A cső másik végét egy pohár vízbe helyezzük. Ha kész átszívjuk, beszívjuk.
NARANCS ÜDITÖ
Hozzávalók: 7 liter viz,30 dkg cukor,40 dkg sárgarépa 1 liter vízben puhára főzve, átpaszírozva,0,5 liter citromlé,1 üveg Piroska narancs szörp.
A vizet felforraljuk a cukorral, ha kihűlt hozzáadjuk a turmixolt sárgarépát, citromlevet, szörpöt.
WHISKY
3 dl tejet összekeverünk 1 csomag tejszínhab porral. Hozzáadunk 1 dl tejszínt, 4 evőkanál nutellát és 1,5 dl konyakot. Habverővel felverjük. |