Boci muffin
hozzávalók 4 főre
- 2,5 dl tej
- 3 tojás
- 6 dkg cukor
- 4 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 2-3 ek kakaópor
- vaníliarúd vagy 1 cs vaníliás cukor
- 1/2 tábla Boci csoki
elkészítés
- A tejből, lisztből és a vajból besamel mártást készítünk, közben adjuk hozzá a vanília kikapart belsejét vagy a vaníliáscukrot. Kicsit kihűtjük.
- A három tojást felverjük habosra a cukorral, majd hozzákeverjük a főzött krémhez.
- Elfelezzük a krémet, és az egyikbe tesszük a kakaót és az olvasztott csokit. Hogy egyforma sűrűségű legyen mindkét tészta, a sárgához hozzákeverünk még 2 ek. lisztet.
- Kivajazott-lisztezett muffinormába kanalazzuk felváltva a két krémet (a szilikonformát nem kell kikenni).
- A tepsit vízfürdőbe állítjuk és egy órát sütjük 180 fokon.
Sütőtökös muffin
hozzávalók 4 főre
- 250 g sütőtök
- 2 tojás
- 80 ml olívaolaj
- 150 g liszt
- 150 g barna cukor
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 cs. sütőpor
- csipet só
elkészítés
- A meghámozott, kimagozott, kis darabokra vágott sütőtököt forró sütőben megsütjük, pürésítjük és hűlni hagyjuk.
- Egy tálban összekeverjük a tojásokat, az olívaolajat és a kihűlt tökpürét.
- Egy másik tálban elvegyítjük a száraz anyagokat: a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a csipet sót.
- A két tál tartalmát összedolgozzuk, és a papírkapszlikkal bélelt (12-es) muffinsütő mélyedéseibe igazságosan elosztjuk a tésztát. (kb. két evőkanálnyi jut mindegyikbe).
- 190 fokon, légkeverésen kb. 18-20 perc alatt megsütjük.
Rigó Jancsi muffin
hozzávalók 6 főre
Tésztához
- 10 dkg liszt
- 1/2 kk sütőpor
- 2 dkg kakaópor (cukrozatlan)
- 4 tojás
- 12 dkg porcukor
- csipet só
Krémhez
Mázhoz
- 15 dkg étcsokoládé
- 6 dkg vaj
elkészítés
- Előző este a krémhez felolvasztjuk a darabokra tört csokoládét a tejszínben. Megvárjuk, míg kihűl és hűtőbe tesszük.
- A tojássárgákat habosra verjük a cukor kétharmadával.
- A tojásfehérjéket keményre verjük, a végefelé hozzáadjuk a maradék cukrot.
- A lisztet összeszitáljuk a kakaóporral, belekeverjük a sütőport.
- A cukros tojássárgákhoz forgatjuk óvatosan a tojáshabot, és vigyázva belekeverjük a lisztes egyveleget is.
- A muffintepsi mélyedéseit papírkapszlikkal béleljük, elosztjuk bennük a masszát és légkeverésen 175 fokra előmelegített sütőben kb. 16 perc alatt megsütjük (tűpróba!).
- A kihűl muffinok tetejét 1,5-2 cm vastagan levágjuk.
- A hűtőhideg csokis tejszínt robotgéppel kemény habbá verjük. Habzsákból a lefejezett muffinokra nyomjuk a krémet.
- A csokimázhoz vízgőz felett összeolvasztjuk a darabokra tört csokit és a vajat, kicsit hűlni hagyjuk, majd belemártogatjuk a "muffintetőket".
- Nincs más hátra, mint a muffinok tetejét a helyükre tenni és megvárni, míg megszilárdul a csokimáz.
- Tálalásig hűtőben tartjuk.
|