Fűszeres csirkemáj
hozzávalók 2 főre
- 35 dkg csirkemáj
- 10 dkg liszt
- 1/2 tk őrölt római kömény
- 1/2 tk őrölt koriandermag
- 1/2 tk fűszerpaprika
- 1/4 tk frissen reszelt szerecsendió
- 1 kk só
- 1 kk frissen tört fekete bors
sütéshez
tálaláshoz
elkészítés
- A májat megtisztítjuk, leszárítjuk és félbe-, vagy negyedekbe vágjuk.
- A lisztet tálba szitáljuk és belekeverjük a fűszereket.
- A fűszeres lisztbe hempergetjük a májakat (a felesleges lisztet jól lerázzuk róluk).
- Öntöttvas serpenyőben felhevítjük az olívalajat és több adagban kisütjük a májat: nagy lángon, kevergetve, 4-5 percig pirítjuk. (Akkor jó, amikor kívül jól megpirult, de belül még puha.)
- Egy-egy kisebb mentalevél kíséretében fogpiszkálóra tűzzük a májakat, tálra rendezzük, meghintjük finom sópelyhekkel és így tálaljuk.
Zsebes csirkemell
hozzávalók 4 főre
Csirkemellhez:
- 2 nagy filézett csirkemell (kb 1kg)
- 45 dkg mirelit zöldségkeverék (répa, karfiol, brokkoli)/ ugyanennyi friss
- 10 dkg füstölt sajt (pl.Karaván)
- 25-30 dkg bacon
- kis só
- kevés olaj
Sajtmártáshoz:
- 2 tubus tömlős sajtkrém (pl.Camping)
- 5 dkg reszelt füstölt sajt
- 1 dl főzőtejszín
- 2 kk apróra vágott tetszés szerinti zöldfűszer
- őrölt szerecsendió
- bors
- pici száraz fehérbor (tetszőleges)
elkészítés
- Sós vízben blansírozzuk a zöldségeket.
- A csirkemellekre fóliát teszünk, és kb. kisujjnyi vastagra klopfoljuk, mindkét oldalát kissé sózzuk.
- Olajjal kikent tepsibe beletesszük a bacont, ráhelyezzük a két húst, majd a húsok egyik felére ráhalmozzuk a tölteléket: a főtt zöldséget és a csíkokra vágott sajtot.
- Ráhajtjuk a hús másik felét, majd a szalonnacsíkokat, ebből a tetejére is teszünk, majd körben a széleket fogvájóval rögzítjük.
- Alufólia alatt sütjük 50 percig olajozott tepsiben,1 dl vizet is önthetünk alá.
- A sütés végén vegyük le a fóliát 10 percre, hogy szépen piruljon.
- Amíg sül, elkészítjük a sajtmártást.
- Egy kisebb edényben megolvasztjuk a sajtokat, majd kb.1 dl főzőtejszínnel hígítjuk mártás sűrűségűre.
- Fűszerezzük. A főzőtejszín egy részét helyettesíthetjük borral.
- A megsült húst 15 percig pihentetjük, majd a szósszal tálaljuk.
sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Brassói aprópecsenye
hozzávalók 5 főre
elkészítés
- A felkockázott hagymát olajon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott húst, amit fehéredésig pirítunk.
- Sózzuk, és borsozzuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Beletesszük a többi fűszert is, és meglocsoljuk a borral. (Én imádom, ahogy belefő az aromája.)
- Közepes lángon főzzük, miután felforrt. Mire elpárolog a nagyja a víznek, addigra kb. megpuhul a hús is. (Nem hagyom teljesen elpárologni, hagyni szoktam egy kis szaftját.)
- A felkockázott krumplit külön megsütjük, majd sózzuk, és a kettőt összekeverjük.
Gyors tepsis burgonya debrecenivel
hozzávalók 6 főre
- 1 kg közepes burgonya
- 5 db közepes hagyma
- szárított petrezselyemzöld
- só
- bors
- pirospaprika
- szárított majoranna
- ételízesítő
- olaj
- 2 cs csemege debreceni kolbász
elkészítés
- A burgonyát és a hagymát megpucoljuk, és négyfelé vágjuk.
- Tepsibe fektetjük, megszórjuk sóval, borssal, ételízesítővel, pirospaprikával, petrezselyemmel és a majorannával. Majd meglocsoljuk kevés olajjal, és átforgatjuk, keverjük, hogy mindenhol egyenletesen eloszlassuk a fűszereket.
- Előmelegített sütőben majdnem puhára sütjük kb. 15 perc alatt. Néha átforgatjuk.
- Amikor már majdnem puha a burgonya, rádobjuk a karikára vágott kolbászokat, és még 10 -15 percig sütjük, hogy átsüljön a kolbász is.
sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Vörösboros sült oldalas
hozzávalók 4 főre
elkészítés
- A húst a csontok mellett szeletekre vágjuk.
- A paprikakrémet porcelántálba nyomjuk.
- A fokhagymát átnyomjuk, és belekeverjük.
- Borsot szórunk bele ízlés szerint, és pár ek olajjal elkeverjük.
- A húst jól bekenjük a kikevert páccal, és jól beleforgatjuk.
- Lefóliázzuk, és hűtőbe tesszük. Legjobb, ha este elkészítjük, és másnap sütjük.
- A sütéshez az edényt kiolajozzuk, és a pácból kiszedjük a húst, egymás mellé rakjuk.
- Enyhén megsózzuk. (A paprikakrém sós, ezért nem nagyon kell sózni.) Felöntjük a vörösborral, letakarjuk alufóliával.
- 1 órát sütjük letakarva, majd levesszük róla a fóliát. Addg sütjük, míg szép piros-ropogós lesz.
sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: hőlégkeveréses
Boros, fűszeres sült csirkecombok
hozzávalók 4 főre
- 4 db csirkecomb
- 15 dkg szeletelt bacon
- 6 dkg vaj
- 6 szál újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 csokor petrezselyem zöldje
- 1 késhegynyi szárított rozmaring
- 2 késhegynyi szárított kakukkfű
- 1,2 dl száraz fehérbor
- 1 púpos tk só
elkészítés
- A csirkecombokat megmossuk, besózzuk és félretesszük.
- A tűzálló tálat kibéleljük a szalonnaszeletekkel, amiből 2 db-ot félreteszünk.
- A vajat habosra keverjük.
- A petrezselyem zöldjét nagyon apróra vágjuk és belekeverjük a vajba.
- A fokhagymát, fokhagyma préselőn átnyomva szintén a vajhoz adjuk, valamint a rozmaringot és a kakukkfüvet is, és jól összedolgozzuk.
- A csirkecombokon a bőrt fellazítjuk és a fűszeres vajat egyformán elosztva alásímítjuk.
- A tál közepére fektetjük a combokat és kétoldalon mellé az újhagymákat.
- 1-1 fél szelet bacont a combokra fektetünk, majd aláöntjük a bort és alufóliával lefedjük a tálat.
- Előmelegített sütőben 25 percig 200 C°-on pároljuk.
- Levesszük az alufóliát és további 30 percig sütjük, míg szép piros lesz. Időnként a saját levével locsolgatjuk.
|