Macskaszem recept
![](http://www.nosalty.hu/files/recept_kepek/macskaszem.jpg)
hozzvalk 4 fre
Tszthoz:
- 50 dkg liszt
- 4 tojssrga
- 15 dkg margarin
- kb. 2 kvspohr tej
- 10 dkg porcukor
- 5 dkg leszt
Tltelkhez:
- 20 dkg darlt dibl
- 20 dkg cukor
- 1 cs vanlis cukor
- 4 tojsfehrje kemny habja
- 1 kg magozott meggy
elkszts
- A tszthoz valkbl kzepesen lgy tsztt gyrunk s ngy cipt ksztnk.
- A cipkat kinyjtjuk tglalap alakra s a kt szlt megszrjuk zsemlemorzsval, s sorbarakjuk a meggyet. Feltekerjk mindkt oldalon s a kzepn kicsi res rszt hagyunk.
- Az res rszbe tltjk a habos dikrmet (ehhez a cukros tojsfehrjehabba forgatjuk vatosan a darlt dit).
- A tsztacsk kt oldalt megkenjk tojssrgval s mehet az elmelegtett stbe.
- Kihlve szeleteljk.
stsi hfok: 180 C
stsi md: alul-fell sts
tepsi mrete: 30x30 cm
Bejgli
Hozzvalk: 55 dkg liszt, 25 dkg margarin, 3 tojssrgja, 3 dkg leszt, 1,5 dl tej, 0,5 dl rum, 8 dkg cukor, s.
Sts eltti este a lisztet elmorzsljuk a margarinnal, hozzadjuk a tojs srgkat, a langyos tejben felfuttatott lesztt, a rumban feloldott cukrot s egy csipet st. Jl sszedolgozzuk s a ksz tsztt htbe tesszk.
Mktltelk: 20 dkg mk, 2 evkanl mz, 12 dkg cukor, 1,5 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 citrom reszelt hja. A cukorral elkevert darlt mkot tejjel leforrzzuk, hozzadjuk a mazsolt, a mzet, a reszelt citrom hjt. Htbe tesszk.
Ditltelk: 20 dkg di, 2 evkanl sr baracklekvr, 12 dkg cukor, 1 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 narancs reszelt hja, 3 dkg reszelt csokold, 0,5 dl rum. A cukorral elkevert darlt dit tejjel leforrzzuk, hozzadjuk a mazsolt, a lekvrt, a reszelt narancshjat, a reszelt csokoldt s a rumot. Htbe tesszk.
Msnap a tsztt ngy rszre osztjuk s lisztezett deszkn kb. 3 mm vastagra nyjtjuk. A tsztt a tltelkkel megtltjk. tojssal bekenjk s kb. 1 rig pihentetjk, utna ismt megkenjk tojssal, villval megszurkljuk s kb. 1 ra alatt megstjk.
![](http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:HfNmNaMavrNnbM:http://m.blog.hu/ov/ovisvilag/image/beigli.jpg)
BEJGLI II.
Hozzvalk: 1 kg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg zsr, 60 dkg cukor, 1 dkg leszt, 2 tojs, 2 dl tej, s
A lisztet elmorzsljuk a vajjal, a zsrral valamint 8 dkg cukorral. Az lesztt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, s a tszthoz vegytjk. Hozzadunk egy tojst, kshegynyi st. Az egszet jl tgyrjuk s hideg helyen nhny rn t pihentetjk. Ezt kveten 6 egyenl rszre osztjuk, s cipkba formljuk, s tglalap alakra kinyjtjuk. A sr tltelket lapos kssel egszen a tszta szlig kenjk, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tsztbl, s felsodorjuk.
Gyengn kizsrozott tepsibe rakjuk a megtlttt bejgliket, tojssal megkenve ½ rig meleg helyen tartjuk, ismt megkenjk, s ezt kveten hideg helyre tesszk addig, amg a tojs megszrad. Mrskelten meleg stben kb. 35-40 percig stjk. gy szp mrvnyos lesz.
Mktltelk: 26 dkg cukorbl, 2,5 dl vzzel szirupot fznk, amellyel leforrzzuk a mkot, majd hozzkevernk 5 dkg mazsolt, kevs reszelt citromhjat, esetleg 1-2 hmozott, reszelt almt, ettl lazbb lesz a tltelk.
Ditltelk: 22 dkg cukorbl, 2 dl vzzel szirupot fznk, amellyel leforrzzuk a darlt dit, majd hozzkevernk 5 dkg mazsolt, kevs reszelt citromhjat, s 4 dkg zsemlemorzst vagy bzacsrt.
BCSI KOCKA
Hozzvalk: 15 dkg darlt di vagy mandula, 15 dkg porcukor, 30 dkg liszt, 30 dkg vaj vagy margarin,1 citrom reszelt hja, 1 kiskanl rlt fahj.
A hozzvalkat sszegyrjuk s 20 perc pihentets utn 2 egyforma tglalap alak lapra kinyjtjuk. Villval megszurkljuk, vilgosra stjk.
Krm: 30 dkg darlt di vagy mandula, 24 dkg porcukor, 6 evkanl rum, 1/2 dl tej. A krm anyagait felfzzk, majd megkenjk a tsztt. Mg melegen kockra vgjuk. Porcukorral meghintjk.
![](http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:PyQYqF1EzIK3SM:http://ecet-es-olaj.freeblog.hu/files/b%C3%A9csi%2520kocka.jpg)
BOHM SZELET
Hozzvalk: 35 dkg liszt, 1 csomag stpor, 1 tojs, 20 dkg margarin, 1 csomag vanlis cukor, 10 dkg porcukor, 1 citrom reszelt hja s leve.
A hozzvalk felhasznlsval tsztt gyrunk. A tszta ktharmad rszt egyenletesen elnyomkodjuk egy kikent tepsiben gy, hogy pereme is legyen, s barackzzel megkenjk.
Tltelk: 3 tojssrgjbl, 5 dkg reszelt csokoldbl, 20 dkg porcukorbl, 10 dkg darlt mandulbl vagy dibl, 3 tojs fehrjjnek kemny habjbl tltelket ksztnk. A tltelket rkenjk a lekvros lapra. A maradk tsztbl rcsot ksztnk s befedjk vele a stemnyt. Tojssrgjval vastagon megkenjk s kzepesen meleg stben megstjk.
![](http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ZTbTYBN_jtQq_M:http://www.cukraszat.hu/kat/db/bohem%26csoki_torta.jpg)
CSOKIS PITE
Hozzvalk: 20 dkg margarin, 20 dkg liszt, 2 tojssrgja, 1 evkanl vz, csipet s.
A hozzvalkat jl sszedolgozzuk, s egy rt pihentetjk. Kt lapot nyjtunk, az egyiket a tepsibe helyezzk.
Tltelk: 4 tojssrgjt habosra kevernk 20 dkg porcukorral, 3 evkanl kakaval. Hozzadunk 16 dkg darlt dit s 6 tojs kemny habjt. A tltetket a tepsibe lv tsztra helyezzk, befedjk a msik lappal. Sts utn megszrjuk kakas cukorral, vagy mg forrn csokoldt reszelnk r.
![](http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:l68J8wl6eBvuPM:http://cinnamon.freeblog.hu/files/chococlatepie.jpg)
DIKOSZOR
Hozzvalk: 12 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1 csomag vanlis cukor, 1 csipet s, 4 tojs, 18 dkg liszt, 2 csapott kvskanl stpor, 1 csomag vanlia pudingpor, 1evkanl citroml, 10 dkg darlt di.
A margarint, a cukorral, a vanlis cukorral s a sval habosra keverjk. Hozzadjuk egyenknt a tojsokat, s a stporral, pudingporral elkevert lisztet. Vgl beledolgozzuk a citromlevet s a darlt dit. Az elksztett masszt kikent, lisztezett formba ntjk s 40 – 50 percig stjk.
Krm: 30 dkg margarint 25 dkg porcukorral habosra keverjk. 3 tojsfehrjt 5 dkg porcukorral s 2 csomag vanlis cukorral kemny habb vernk. A tojshabot kanalaknt a vajas krmhez adjuk A krm ktharmad rszt fehren hagyjuk, s egyharmad rszbe 1 evkanl kakat kevernk.
A kislt, kihlt tsztt hrom rszre vgjuk. A legals tsztalapot megkenjk a fehr krm felvel, rtesszk a kzps rszt s megkenjk a kakas krm egy rszvel, rtesszk a legfels rszt, s az egszet bevonjuk a fehr krm maradkval Az oldalt csoki reszelkkel, a tetejt a maradk kakas krmmel dsztjk.
![](http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:t-vp92T4cwpI7M:http://kicsivu.freeblog.hu/files/dioskoszoru.jpg)
DIS-CSOKOLDS KEKSZ
Hozzvalk: 25 dkg liszt, kshegynyi stpor, s, 25 dkg cukor, 25 dkg darlt di, 10 dkg durvra vgott di, 2 tojs, 20 dkg margarin, 20 dkg tcsokold.
A margarint kikavarjuk a cukorral s hozzadjuk a tojsokat. A lisztet sszekavarjuk a sval, stporral, a darlt dival s a tojsos krmhez adjuk, majd jl sszegyrjuk. A csokoldt 3-4 mm-es kockkra vgjuk s gyorsan a tsztba kavarjuk. Dinyi gmbket formzunk s stpaprral blelt tepsiben megstjk.
DIS LINZER
Hozzvalk: 20 dkg liszt, 20 dkg margarin, 1 egsz tojs, egy mark cukor.
Jl sszedolgozzuk, kt cipt ksztnk s hideg helyen 0,5 rig pihentetjk. A tsztt kinyjtjuk s az egyik lapot flig megstjk, utna helyezzk r a tltelket.
Tltelk: 6 tojsbl, 18 dkg cukorbl piskta masszt ksztnk, hozzadunk 18 dkg darlt dit s 1 citrom levt. Tetejre tesszk a msik lapot, villval megszurkljuk s kzepes meleg stben megstjk. Sts utn mg melegen vanlis cukorral bven meghintjk.
DIS-RCSOS
Hozzvalk: 50 dkg liszt, 8 dkg cukor, 3 evkanl mz, 1 kvskanl szdapor, 4 tojssrgja, 25 dkg margarin.
A lisztet, a szdaport, a margarinnal sszedolgozzuk, majd hozzadjuk a mzet, a cukrot, a tojsok srgjt s jl sszegyrjuk. A tszta egy harmad rszt flre tesszk, a tbbi rszt kinyjtjuk. A kinyjtott tsztt tepsibe tesszk, s valamilyen lekvrral megkenjk.
Krm: 40 dkg darlt di, 2 csomag vanlis cukor, 20 dkg porcukor, 4 tojsfehrje. A cukrot, a tojsfehrjvel kemny habb verjk, majd finoman belekeverjk a darlt dit s a vanlis cukrot. Az gy elksztett krmet a tsztra kenjk. A maradk tsztt elsodorjuk s bercsozzuk vele a stemnyt. Elmelegtett stben addig stjk, mg a rcsok srgulni kezdenek. Ha kihlt vanlis cukorral megszrjuk.
![](http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:gACPJFrmtefhJM:http://forum.sanomabp.hu/forumkep/9/82811/409/12264342/1.jpg)
DIS SZELET
Hozzvalk: 4 tojs, 30 dkg porcukor, 10 dkg darlt di, 10 kanl vz, 20 dkg liszt, 1 csomag stpor.
A tojssrgjt a porcukorral, a darlt dival, a vzzel, liszttel s a stporral jl kikeverjk. Hozzadjuk a felvert tojsfehrjt. Kistjk.
Krm: 3 dl tej, 3 evkanl liszt, 10 dkg darlt di, 20 dkg porcukor, 20 dkg margarin. A tejet a liszttel srre fzzk. Hagyjuk kihlni. A margarint, a porcukorral s a darlt dival habosra keverjk. A kt krmet sszedolgozzuk. A krmet a tsztra kenjk, tetejt csokold reszelkkel megszrjuk.
DITORTA
Hozzvalk: 10 tojs, 30 dkg cukor, 15 dkg liszt, 1 csomag stpor, 15 dkg darlt di.
A tojsfehrjket kemny habb verjk, hozzadjuk a cukrot, a tojssrgjt, a lisztet, a stport s a darlt dit.
Krm: 2 tojs, 40 dkg porcukor, 2-3 evkanl rum, 3 evkanl darlt di, 40 dkg margarin.
A margarint habosra kavarjuk a porcukorral. A tojsfehrjt habosra kavarjuk s hozzadjuk a darlt dit, a tojssrgjt, s a rumot. A kt krmet sszeelegytjk.
![](http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:zIroIkBiy5yuVM://lakoma.gportal.hu/portal/lakoma/image/news/Diotorta_02_480x360.jpg)
ELEFNT KNNYE
Hozzvalk: 6 tojs, 6 kanl cukor, 2 kanl bzadara, 2 kanl liszt, 4 dkg kaka, 1 kshegynyi stport
A tojsfehrjbl kemny habot vernk. A tojssrgjt a cukorral kikeverjk, hozzadjuk a bzadart, a lisztet, stport, kakat, s a tojsok kemny habjt. Ha a tszta kislt hosszban ketthajtjuk egy nyjtfra.
Tltelk: 20 dkg darlt dit leforrzunk 5 kanl forr tejjel, s beletesznk 2 kanl cukrot 20 dkg margarint 15 dkg porcukorral habosra kevernk, s a kihlt leforrzott dival sszevegytjk. A krmmel megkenjk a tsztt, a nyjtfa helyre 2 bannt helyeznk. A stemny tetejt csoki mzzal lentjk.
![](http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:M-A1WuLUAh7ncM:http://users.atw.hu/dinamika/szakacskonyv/sutemenyek-edessegek/desszert/kep/elefantkonnya.jpg)
FAGYLALT SZELET
Hozzvalk: 5 tojs, 20 dkg cukor, 10 kanl vz, 10 dkg darlt di, 20 dkg liszt, 1 csomag stpor.
A tojs srgkat a vzzel, cukorral elkeverjk, hozzadjuk a darlt dit, lisztet, stport, s vgl a tojsok kemny habjt. Paprral blelt nagy tepsibe ntjk, hogy vkony legyen.
Krm:2,5 dl tejbl 3 kanl liszttel sr krmet fznk,kihtjk.25 dkg margarint, 15 dkg porcukorral, 3 tojssrgjval, 2 csomag vanlis cukorral habosra kevernk s a kt krmet sszeelegytjk.
Mz: 3 tojsfehrjbl gz felett 15 dkg porcukorral habot vernk. A tetejt csokold reszelkkel meghinthetjk.
FEKETE RZSA
Hozzvalk: 60 dkg liszt, 10 dkg margarin, 30 dkg porcukor, 1 tojs, 1 csomag stpor, kevs szdapor, tej.
A hozzvalkat sszedolgozzuk annyi tejjel, hogy nyjthat tsztt kapjunk. A tsztt hat rszre osztjuk. Kt lapot kinyjtunk s kln-kln megstjk. A tbbi ngy lapot is kinyjtjuk s a tltelkkel megtltjk. Kzepes lngon arany barnra stjk s kihtjk.
Mktltelk: 20 dkg mk, 2 evkanl mz, 12 dkg cukor, 1,5 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 citrom reszelt hja. A cukorral elkevert darlt mkot tejjel leforrzzuk, hozzadjuk a mazsolt, a mzet, a reszelt citrom hjt.
Ditltelk: 20 dkg di, 2 evkanl sr baracklekvr, 12 dkg cukor, 1 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 narancs reszelt hja, 3 dkg reszelt csokold, 0,5 dl rum. A cukorral elkevert darlt dit tejjel leforrzzuk, hozzadjuk a mazsolt, a lekvrt, a reszelt narancshjat, a reszelt csokoldt s a rumot.
Krm: 2 csomag tetszs szerinti pudingpor, 8 dl tej, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor
A pudingport a tejjel felfzzk s kihtjk. A margarint a porcukorral habosra keverjk s a kt krmet sszeelegytjk. Az egyik lapot megkenjk a krm felvel, erre rtesszk a tekercseket, majd ismt krm kvetkezik s befedjk a tsztalappal. zls szerint csokoldmzzal bevonjuk.
![](http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:bElIQibAABYD3M:http://forum.sanomabp.hu/forumkep/9/82811/420/12570862/1.jpg)
FLDNI
Hozzvalk: 60 dkg liszt, 38 dkg margarin, 8 dkg porcukor, 1 dkg leszt, 2 dl hideg vz, 1 mokkskanl s, 1 tojs a kenshez.
A tszthoz a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megszzuk, a cukorral, az sszemorzsolt lesztvel s a vzzel sszegyrjuk. A kiss ragacsos tsztt 1 rra a htszekrnybe tesszk. Ezt kveten ngy rszre osztjuk. Az egyik tsztt kinyjtjuk gy, hogy egy peremes tepsit kiblelhessnk vele. Villval megszurkljuk s elmelegtett stbe helyezzk. Kzepesen meleg stben kb 10 percig elstjk. Ugyangy mg egy lapot flig megstnk.
Mktltelk: 25 dkg darlt mkot, 25 dkg cukrot, 1 citrom reszelt hjt s levt 1 dl tejjel sszeelegytnk s kis lngon lland kevers kzben addig melegtjk amg az egsz sszell. Ezutn belekevernk 10 dkg megmosott mazsolt.
Ditltelk: 25 dkg darlt dit, 25 dkg cukorral, 1 dl szraz borral, fl citrom reszelt hjval s levvel sszeelegytnk s felfznk, majd 10 dkg megmosott mazsolt adunk hozz.
Almatltelk: 60 dkg almt durvra reszelnk s gyorsan sszedolgozunk , 15 dkg cukorral, 3 dkg zsemlemorzsval, 1 citrom reszelt hjval. Csak a tszta kzvetlen tltse eltt ksztjk, hogy ne engedjen levet.
Egy stpaprral blelt tepsibe belehelyeznk egy kinyjtott tsztalapot. A ditltelket vizes kssel rsimtjuk. Egy elsttt tsztalapot rfektetnk. Erre kerl a mktltelk, amit a msik elsttt tsztval befednk. Rhelyezzk az almatltelket s az utols kinyjtott tsztalappal befedjk. A tszta tetejt a felvert tojssal megkenjk. Elmelegtett stben 30-35 percig stjk. Flidben a tetejt aluflival letakarhatjuk, nehogy meggjen. A tepsiben hagyjuk kihlni, msnap szeleteljk.
![](http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:89j7pobGVADbuM:http://adam.lovastyik.hu/wp-content/uploads/2008/10/2007_1213flodni0012.jpg)
HUNGRIA SZELET
Hozzvalk: 5 tojs, 30 dkg porcukor, 10 evkanl vz, 20 dkg liszt, 1 csomag stpor, 10 dkg darlt di.
5 tojssrgjt 30 dkg porcukorral s 5 evkanl vzzel kikevernk. Hozzadunk jabb 5 evkanl vizet s habosra keverjk, majd 20 dkg liszt, 1 csomag stpor, s a tojsok kemnyre vert habja kerl hozz. A masszt ktfel osztjuk, az egyik felbe 10 dkg darlt dit kevernk. A dis masszt a tepsi aljra ntjk, a pisktt a tetejre s lass tznl stjk.
Krm: 2,5 dl tejet felfznk 3 evkanl liszttel. 10 dkg margarint habosra kevernk 20 dkg porcukorral, 2 evkanl rummal s 5 dkg darlt dival. A kt krmet sszeelegytjk s a kihlt tszta tetejre kenjk. Tetejt csokoldmzzal bevonjuk.
![](http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:jUCYOkrq0emPeM:http://sites.google.com/site/krigabi2/hungriaszelet.jpg)
JETTY TORTA
Hozzvalk: 20 dkg porcukor, 15 dkg margarin, 2 tojs, 1/2 csomag stpor, 30 dkg liszt.
A porcukrot habosra keverjk a margarinnal, hozzadjuk a tojsokat, a lisztet s a stport. Paprral blelt tepsibe simtjuk, s aranysrgra stjk. Ha kihlt 1/3 rszbl hossz tglalapot vgunk, a tbbi rszt sszemorzsoljuk.
Krm: 20 dkg porcukrot habosra kevernk 20 dkg margarinnal. Hozzadunk 20 dkg dit (elzleg nylon tasakban nyjtfval sszetrjk), 20 dkg mazsolt, 4 evkanl rumot, 4 evkanl darabos dzsemet, 5 dkg kakat, s az sszemorzslt tsztt. A tsztt gymlcszzel megkenjk, rtesszk a krmet s csokoldmzzal bevonjuk.
KARAMELL KOCKA
Hozzvalk: 70 dkg cukor, 6 dl tej, msfl kvskanl szdapor, 14 dkg margarin s annyi liszt, hogy knnyen nyjthat legyen. (kb. 65-70 dkg)
A cukrot megpirtjuk s felntjk a felforralt tejjel, jl elkeverjk. A masszt ktfel vlasztjuk. Az egyik felbe 14 dkg margarint, msfl kvskanl szdaport s annyi lisztet adagolunk, hogy knnyen nyjthat legyen. 3 lapot stnk belle.
Krm: a massza msik felbe 20 dkg dit, 1 csomag vanlis cukorral kikevert 20 dkg margarint tesznk, s a 5 tojs felvert habjt.
Mz: 5 tojssrgjt 20 dkg porcukorral kikevernk s a tszta tetejre kenjk, majd durvra trt dival meghintjk.
LONDONI SZELET
Hozzvalk: 40 dkg liszt, 20 dkg margarin, 4 tojssrgja, 3 evkanl porcukor.
A margarint a liszttel sszedolgozzuk, hozzadjuk a tojs srgkat s a porcukrot. Kinyjtjuk s kikent tepsibe tesszk. Baracklekvrral megkenjk, a tetejre habos krmet simtunk s forr stben megstjk.
Habos krm: 4 tojsfehrjbl kemny habot vernk, hozzadunk 20 dkg porcukrot,12 dkg darlt dit,1 citrom levt s reszelt hjt.
![](http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:zY_xWaM_barzQM:http://zsuzsi77.blog.nlcafe.hu/files/P1010473.JPG)
MACSKASZEM
Hozzvalk: 30 dkg liszt, 3 dkg leszt, 15 dkg margarin, 2 evkanl porcukor, 4 tojssrgja
A hozzvalk felhasznlsval sszegyrjuk a tsztt s kb 1/2 rig kelesztjk, 3 lapot nyjtunk belle.
Tltelk: 4 tojsfehrjbl kemny habot ksztnk 20 dkg porcukor felhasznlsval. Hozzadunk 20 dkg darlt dit s 1 csomag vanlis cukrot. A tsztalap kt oldalra meggyet helyeznk, a tsztalapot oldalt felhajtjuk, gy hogy a kzepre a distltelk elhelyezhetv vljon. Sts utn porcukorral megszrjuk.
MAMUT SZELET
Hozzvalk: 4 tojs, 25 dkg cukor, 4 evkanl vz, 15 dkg liszt, 10 dkg darlt di, ½ csomag stpor.
A tojsok srgjt kikavarjuk a cukorral s a vzzel. A lisztet sszevegytjk a stporral s a darlt dival, majd a kikavart tojshoz adjuk. A tojsok fehrjt felverjk s a tszthoz adjuk. Lisztezett, zsrozott tepsiben stjk.
Krm: 2 dl tejben megfznk 4 evkanl bzadart. 25 dkg vajat kikavarunk 20 dkg porcukorral, 10 dkg darlt dival s 1 csomag vanlis cukorral. A krmet sszekavarjuk a kihlt fztt krmmel, adhatunk hozz rumot, vagy aromt. A krmet a tsztra kenjk.
Mz: 10 vajat felolvasztunk, 10 dkg tcsokoldval s a tsztt bevonjuk vele.
![](http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:b1EvPA3PScUFZM:http://www.serpenyo.hu/uploads/users/foods/1000/6de1b3ec.jpg)
MKOS GUBA
Hozzvalk: 8 darab msnapos kifli (cifra kalcsbl is kszthetjk), 1 liter tej, vanlis cukor, 10 – 10 dkg darlt mk s porcukor sszekeverve , 10 dkg – 10 dkg darlt di s porcukor sszekeverve, tlalshoz reszelt citromhj, vanlis cukor.
A kifliket karikkra vgjuk, lentjk vanlis cukorral zestett forr tejjel. Ha kiss megszvta magt, szrkanllal kiemeljk, lecspgtetjk s kivajazott tepsibe rakjuk. Rtegenknt az egyik felt cukros mkkal, a msik felt cukros dival megszrjuk. Forr stben 10 – 15 perc alatt tstjk. Reszelt citromhjjal s egy kis vanlis cukorral mg finomabb tesszk tlalskor.
![](http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:KLoXF50XzJJvKM:http://3.bp.blogspot.com/_4GO0zxC3q9A/ShbfKaP5GaI/AAAAAAAACmA/r2qeCqdnP3o/s400/m%C3%A1kos%2Bguba.JPG)
ZGERINC
Hozzvalk: 10 dkg margarin, 14 dkg porcukor, 10 dkg tortabevon (t), 5 tojs, 14 dkg di vagy mandula, 8 dkg zsemlemorzsa, baracklekvr, vgott di vagy mandula.
A margarint a porcukorral habosra keverjk. A tojssrgkat egyms utn hozzadjuk, amg a massza fehr nem lesz. Utna hozzadjuk az t tortabevont. A tojs fehrjt kemny habb verjk. A darlt dit, zsemlemorzst s fehrhabot a masszhoz adjuk. Ezutn a tsztt egy kivajazott, zsemlemorzsval kiszrt formba ntjk s lassan megstjk. Ha ksz a formbl kivve baracklekvrral vkonyan megkenjk.
A csokold bevonathoz a 10 dkg margarint s a 12 dkg t tortabevont vzgz felett lland kevers mellett felolvasztjuk. A stemnyt bevonjuk vele, s vgott dival dsztjk.
![](http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:SC7Bz31GHQvorM:http://epa.niif.hu/00800/00804/00372/szabad/laciba2.jpg)
PALERM SZELET
Hozzvalk: 6 tojssrgja, 6 evkanl cukor, 17 dkg margarin, 35 dkg liszt, 1 csomag stpor, kevs tej, 1 citrom reszelt hja s leve, 15 dkg darlt di.
A tojssrgjt a cukorral s a margarinnal kikeverjk. Hozzadunk 35 dkg lisztet, stport, kb. 1 pohr tejet, s a citrom hjt. Jl kidolgozzuk s zsrozott, lisztezett tepsibe tesszk. Tejflbe mrtott kanllal eligaztjuk. Rtertnk 15 dkg darlt dit. 6 tojsfehrjbl 30 dkg porcukorral kemny habot ksztnk s a di tetejre simtjuk. Kzepesen meleg stben kb. 10 perc alatt ksz.
![](http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:agZ2lOf4oZhb8M:http://www.oisz.hu/write/yp_images2/foto/104/78////3ee14003039ffc442cc675cc1ef71de1.jpg)
POZSONYI KOCKA
Hozzvalk: 20 dkg kockatszta, 20 dkg darlt mk, 2 dl tej, 10 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 5 dkg mazsola, 3 evkanl mz, 2-3 evkanl srgabaracklekvr, fl citrom reszelt hja, csipetnyi s a tltelkhez s 1 teskanl s a tszthoz.
A tsztt a szoksos mdon, b ss vzben kifzm, majd lebltem, lecspgtetem, s az olvasztott vajra szedem. Jl sszekeverem.
Amg a tszta f, a tltelkhez a tejet felforralom, beleszrom a porcukrot meg a mkot, majd lland kevers kzben 2 percig forralom. Ezutn hozzadom a megmosott, szrtl letiszttott mazsolt, citromhjat, mzet. Csipetnyi sval zestem. A tzrl lehzva jl sszekeverem. Egy szgletes tzll tlba vagy tepsibe tertem a ftt tszta egyharmadt, s rkenem a mkos tltelk felt, majd kevs vzzel kenhetre hgtott srgabaracklekvrt kenek r. Erre rtertem a kvetkez rteg tsztt, amelyet ugyancsak befedek a mkos krmmel. jabb rteg baracklekvr utn elosztom rajta a harmadik tsztarteget. Kevs porcukorral megszrom, s az elmelegtett, forr stben piros krget stk a tetejre. Kockkra vgva knlom.
![](http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:hpLBgLp8FeDpjM:http://4.bp.blogspot.com/_48ygRNZAoRs/S6-ZgVUhe-I/AAAAAAAABRQ/3Km80pKNFb8/s320/2010.03.28.%2B037a.jpg)
RSZEG IZIDOR
Hozzvalk: 4 tojs, 15 dkg porcukor, 15 dkg margarin, 1 csomag stpor, 2 evkanl kaka, 15 dkg liszt.
A tojs srgkat a porcukorral, a margarinnal, kakaval jl kikeverjk. Hozzadjuk a liszttel elkevert stport s a tojsok felvert habjt.
Tltelk: 25 dkg darlt dit, 15 dkg porcukorral, 1 dl rummal, kevs tejjel sszedolgozzuk s a kihlt tszta tetejre kenjk.
Bevonat: 4 egsz tojst, 6 evkanl porcukorral, 1 evkanl kakaval gz felett srre fznk. Ha kihlt 25 dkg margarint adunk hozz. A bevonatot a tltetk tetejre rkenjk s csokoldt reszelnk r.
![](http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:DTVuXVw6lbmr6M:http://1.bp.blogspot.com/_weNI3qxvtCA/S8bMJE50ZtI/AAAAAAAAGUE/7AfpAcROJpk/s1600/PIC100130027.jpg)
RUMBA SZELET
1.tszta: 7 tojssrgjt 15 dkg porcukorral kikevernk. 20 kg lisztet, 1/2 csomag stport hozzadunk s 2 lapot stnk belle.
2.tszta: 7 tojsfehrjt kemny habb vernk s hozzadunk 1 cssze porcukrot, 1 cssze durvra trt dit megpirtva, 1 cssze reszelt csokoldt, 1 csomag mazsolt, 1/2 cssze zsels cukrot darabolva, 2 evkanl baracklekvrt s egy 1/2 csomag stport. Stlemezen lass tznl stjk. (ne szrtsuk ki)
Krm: 20 dkg darlt dit egy kis tejjel leforrzunk. 20 dkg margarint kikevernk 15 dkg porcukorral s hozzadjuk a leforrzott dit.
sszellts: Srga lapra felkenjk a krm felt, erre bortjuk a tarka lapot, majd jra krm s a tetejre a srga lap. Tetejt porcukorral megszrjuk. Ha egy napot ll megpuhul a srga lap s knnyen szeletelhet.
RUMOS – DIS
Hozzvalk: 25 dkg rma margarin, 60 dkg liszt, 2 tojssrgja, 1 doboz tejfl, 20 dkg porcukor, 1 csomag stpor.
A hozzvalkat sszedolgozzuk s 3 lapot stnk belle.
Tltelk: 15 dkg cukorbl, 3 evkanl kakabl, 2 dl vzbl szirupot fznk. Belekevernk 10 dkg margarint, pici rumot s sszetrve az egyik tsztt, 2 csomag rumban megztatott mazsolt, egy j mark kimagozott meggybefttet, 20 dkg darlt dit. A tsztalapokat lekvrral megkenjk, kz tesszk a tltelket, tetejt csoki mzzal bevonjuk, vagy fztt tojshab 4 tojsfehrjbl 15 dkg cukorral.
ZSERBSZELET
Hozzvalk: 60 dkg liszt, 30 dkg margarin, 10 dkg cukor, 2 dkg leszt, 1 dl tej, 2 tojssrgja, 1/2 dl rum, 1 mokkskanl s.
Az lesztt a langyos tejen sszemorzsoljuk, befedjk s langyos helyen felfuttatjuk. A lisztet, a margarint, a felfuttatott lesztt, a tojssrgkat, a cukrot, a rumot s a st sszegyrjuk. Fl rai pihentets utn hrom darabba vgjuk.
Tltelk: 40 dkg darlt dit, 40 dkg srgabaracklekvrt, 20 dkg cukrot sszeelegytnk. Az
els cipt kinyjtjuk s egy kikent tepsibe fektetjk, erre rkenjk a tltelk felt, majd rbortjuk a msodik lapot. Bekenjk a tltelk msik rszvel s befedjk a harmadik lappal. A tszta tetejt felvert tojssal megkenjk s villval megszurkljuk. 1 rn t pihentetjk. Ezutn ismt bekenjk felvert tojssal, s kzepes hfok stben kb. 45 percig stjk. A tetejt csokoldmzzal bevonjuk.
![](http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:v9_Vv6xDWD6fHM:http://gigiakonyhaban.freeblog.hu/files/mezeszserbo.jpg)
|