ALMATORTA
Hozzvalk: 20 dkg liszt, 15 dkg margarin, csipet s, 1 kvskanl cukor, 2 evkanl vz, 1/2 kg reszelt alma, 15 dkg cukor, 2 evkanl barackz, 1/2 kg vkony karikkra szelt alma, 3 dkg darlt di.
A lisztbl, margarinbl, csipet sval, cukorral, vzzel j kemny tsztt gyrunk. Egy fl rig htszekrnyben pihentetjk. Kinyjtjuk, s kiblelnk vele egy kerek tortaformt gy, hogy oldala is legyen. A reszelt almbl 15 dkg cukorbl, kevs vzzel sr almaprt fznk. Ha kihlt a tsztra kenjk. Megkenjk 1 evkanl barackzzel, s 1/2 kg vkony karikkra szelt almval bebortjuk. Megkenjk 1 evkanl barackzzel, s rhintnk 3 dkg darlt dit. Elmelegtett stben kzepes lngon 30 percig stjk. Lehet tejsznhabbal is fogyasztani, mr aki brja.
ALMATORTA
Hozzvalk: 40 dkg liszt, 1 teskanl stpor, 20 dkg margarin, 12,5 dkg porcukor, 1 csipetnyi s, 2 tojs.
A lisztet a stporral elvegytjk s a margarinnal, a cukorral, sval, s a tojsokkal sszegyrjuk. Letakarva kb. 30 percre hideg helyen pihentetjk.
Tltelk: 1 kg alma, 1 citrom, 10 durvra vgott mandula vagy di, 10 dkg rlt mandula vagy di, 10 dkg mazsola, 10 dkg porcukor, rum vagy rumaroma.
Az almkat meghmozzuk, negyedekbe vgjuk, maghzt eltvoltjuk s vkony szeletekre vgjuk. A citrom levvel a felszelt almt meglocsoljuk. Hozzadjuk a rumba vagy rumaroms vzben ztatott mazsolt, valamint az rlt s a durvra vgott mandult vagy dit s 10 dkg porcukrot.
Az omls tszta 2/3 rszt kr alakra kinyjtjuk. Egy kikent kapcsos tortaformba helyezzk, gy hogy az oldalt is befedje a tszta. A tszta aljt villval jl megszurkljuk. Ezt kveten zsemlemorzsval vagy mzlivel megszrjuk. Az almatltelket belehelyezzk. A tszta szlt kicsit visszahajtjuk. A maradk tszta 2/3-d szintn kr alakra nyjtjuk s az almatltelkre helyezzk. A tsztaszleket jl sszenyomkodjuk. A tszta tetejt tojssrgjval megkenjk. A maradk tsztt kinyjtjuk s derelye szaggatval cskokat ksztnk s a tszta tetejt bercsozzuk.. A tsztarcsokat is lekenjk tojssrgjval. Elmelegtett stben 3 fokozaton kb. 50 percig stjk.
ALMATORTA TEJFLS NTETTEL
Hozzvalk: 10 dkg tr, 4 evkanl olaj, 3 tojs, 1 csomag vanlis cukor, 5 dkg mz, 20 dkg liszt, 1 teskanl stpor, 3 kg alma, 6 dkg folykony mz, 1/8 liter tejfl
A trt elkeverjk az olajjal, egy tojssal, a vanlis cukorral s a mzzel. Hozzadjuk a stporral elkevert lisztet. Tortaformba helyezzk, s hvs helyre tesszk.
Az almt meghmozzuk, ngybe vgjuk, a maghzat eltvoltjuk. Hosszks szeletekre vgjuk, s krberakjuk a tsztn.
A tortt forr stbe tesszk, s flig megstjk kb. 25 perc. Kt tojst a folykony mzzel s a tejfllel jl kikeverjk s rntjk a tortra, majd tovbb stjk, mg az ntet aranysznv vlik s kemny lesz.
ALMS KRMES
Hozzvalk: 1,5 kg alma, 8 tojs, 18 dkg porcukor, 3 evkanl vz, 20 dkg liszt, ½ csomag stpor, 1 evkanl kaka.
Aluflival kiblelnk egy tepsit. Az almt vkonyra leszeljk s szorosan a tepsibe egyms mell lerakjuk. A tojsok srgjt a porcukorral s a vzzel habosra keverjk. Hozzadjuk a lisztet, a stport s a kemnyre felvert tojshabot. Felt az almra simtjuk, majd a maradkhoz kakat kevernk, s a srga rtegre kenjk.
Krm:½ liter tejet 2 csomag vanlis pudingporral felfznk. 30 dkg margarint 25 dkg porcukorral habosra kevernk, majd a kihlt pudinggal sszeelegytjk. A kihlt stemnyrl a flit lehzzuk s a krmet az alma tetejre kenjk. Utols mvelet, csokoldmzzal bevonjuk a stemnyt.
BANN SZELET
Hozzvalk: 4 tojsbl piskta, 7 db bann, 1 csomag vanlis pudingpor, 2,5 dl tej,1 kanl cukor, csokoldmz.
4 tojsbl vkony pisktt stnk. A vanlis pudingport felfzzk a tejjel s a cukorral, ha kihlt a pisktra kenjk. Hosszban kettszelt bannokkal betertjk. Csokoldmzat ksztnk s bevonjuk vele a stemnyt, ha kifagy a bannok krl szeleteljk, teht csokolds bann formt nyernk. Csokoldmz helyett valamilyen gymlcs zselvel is nyakon nthetjk, gy is kivl
CITROM SZELET
Hozzvalk: 50 dkg liszt, 14 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1 tojssrgja, 1 csomag stpor, 1 citrom reszelt hja s kinyomkodott leve, kevs tej.
A hozzvalkat jl sszedolgozzuk, s 4 rszre osztjuk. Az egyik lapot belehelyezzk a tepsibe, megkenjk barackzzel s a msik lappal befedjk. Kzepes lngon stjk. A msik kt lappal is ez a teendnk.
Krm: 20 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 1 citrom reszelt hja s kinyomkodott leve, 1 egsz tojs. 2 egsz tojst, 4 kanl lisztet s 4 dl tejet felfznk s kihtnk, majd a kt krmet sszeelegytjk.
CSODATORTA A FEKETE ERDBL
Hozzvalk: 8 tojs, 20 dkg liszt, 1 csomag stpor, 24 dkg cukor, 8 evkanl vz, 4 dkg kaka.
A hozzvalk felhasznlsval kakas pisktt stnk. 3 rszre vgjuk.
Krm: 1 veg kimagozott meggyet, 10 dkg cukorral, 1 evkanl vzzel s 1 kvskanl fahjjal felfznk. 10 dkg margarint, 2 evkanl tkezsi kemnytvel kikavarunk s a meggyes rszhez adjuk, lass tzn felforraljuk. 2 csomag tejsznhabptl port 3 dl tejjel, 1 vanlis cukorral flig felvernk, majd 1 habfixlval kemnyre verjk.
Az els lapot megtltjk a meggyes krmmel, rhelyezzk a msik lapot, ezt megtltjk a tejsznhab felvel, majd rhelyezzk a harmadik lapot. A tortt teljesen bevonjuk a tejsznhab msik felvel. Nagyobb darabokra forgcsolt tortabevonval dsztjk az oldalt is.
CSOKIS MEGGYES
Hozzvalk: 25 dkg darlt keksz, 25 dkg darlt di, 20 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 1 veg magvazott meggy, 8 tojs, 24 dkg liszt, 24 dkg cukor, 1 csomag stpor
Egy mly tepsit az egsz margarinnal kikenjk. Rhelyezzk a magvazott meggyet s a darlt keksz, di s porcukor keverkt. 8 tojsbl pisktt ksztnk s ezzel befedjk, megstjk. Lisztezett deszkra bortjuk, mg melegen csokoldmzzal bevonjuk.
GYMLCSKENYR
Hozzvalk: 12 dkg vaj, 12 dkg porcukor, 12 dkg liszt, 12 dkg cukrozott gymlcs, 3 tojs, 3 dkg porcukor, 1 csomag vanlis cukor, 1 citrom reszelt hja.
A vajat kiss megolvasztjuk, s simra keverjk a porcukor felvel. Egyenknt hozzkeverjk a tojsok srgjt s beletesszk az aprra vgott cukrozott gymlcst. A tojsok fehrjt kemny habb verjk a maradk cukorral, s a tszthoz keverjk. Vgl vatosan nehogy a hab sszetrjn, beleszitljuk a lisztet. Paprral kiblelt zgerinc formba ntjk s kzepesen meleg stben megstjk. A formbl deszkra bortjuk, s porcukorral megszrjuk.
GYMLCSKENYR II.
Hozzvalk: 3 tojs, 5 evkanl liszt, 1 kvskanl kaka, 1 kvskanl mzeskalcs fszerkeverk, ½ citrom reszelt hja, ½ narancs reszelt hja, 4-5 szem di s fge, 1 bann, 1 kvskanl stpor, 3-4 evkanl kristlycukor, 2-3 evkanl kefir, 4-5 dkg margarin.
A tojssrgjt a margarinnal, a cukorral, a kefirrel, a fszerekkel s a reszelt citrom s narancshjjal jl sszedolgozzuk. Belekeverjk a stporral elkevert lisztet s mg egyszer jl tdolgozzuk. A tojsfehrjt kemnyre verjk, s a tsztra ntve mg egyszer tdolgozzuk, hogy j krmes legyen. Hozzadjuk a kis kockra vgott bannt, fgt, dit. A masszt kikent zgerincformba ntjk s elmelegtett stben kb. 30 percig stjk.
GYMLCSKENYR III. (karcsonyi)
Hozzvalk: 40 dkg vegyes aszalt gymlcs (szilva, fge, datolya), 20 dkg mazsola, 25 dkg liszt, 1 csomag stpor, 4 tojs, 15 dkg vaj, 7,5 dkg mz, 1 evkanl reszelt citromhj, 1,5 dl tej.
Az aszalt gymlcsket aprra vgjuk, sszekeverjk a puha mazsolval, s a lisztben elkevert stporral. A tojsok srgjt a lgy vajjal habosra keverjk, hozzadjuk a mzet s a citrom reszelt hjt. A lisztes gymlcsket s a tejet felvltva belekeverjk. Vgl hozzadjuk a felvert tojshabot. A stformt kivajazzuk s zsemlemorzsval vagy darlt dival meghintjk. A stemnymasszt a formba simtjuk s elmelegtett stben kb 50-60 percig ( tprbig) stjk.
GYMLCSRIZS MZZEL
Hozzvalk: 1 liter tej, 6 dl vz, 16 dkg rizs, 1/2 kg mz, 2 dl tejsznhab, 20 db kockacukor, 2 db narancs vagy citrom, 8 evkanl lekvr.
A tej s a vz keverkben a rizst puhra fzzk, majd hozzadjuk a mzet, s llni hagyjuk. Ha mr langyosra hlt 2 dl tejsznhabot kevernk bele. Kzben a kockacukrokkal ledrzsljk a citrom vagy a narancs hjt, majd ezt a cukrot a lekvrral s 1 citrom levvel sszekeverjk s azt is belekeverjk a rizsbe.
GYMLCSS STEMNY
Hozzvalk: 4 tojssrgja, 1 cssze porcukor,1 csomag vanlis cukor, 12 dkg margarin, 2 ppozott cssze liszt,1/2 csomag stpor, 1 cssze tej.
A tojssrgjt a porcukorral habosra keverjk, hozzadjuk a vanlis cukrot s a margarint. Beledolgozzuk a lisztet, a stport s a tejet. A tsztt kikent, lisztezett tepsibe helyezzk, megszrjuk bzadarval. Rrakjuk az elksztett gymlcst (meggy, szamca, mlna, szibarack, szl). Forr stben hromnegyed rszig megstjk. A stbl kivve 4 tojsfehrjbl s 12 dkg porcukorbl kszlt kemny habot kennk r. Visszatoljuk a stbe s kszre stjk.
GYMLCSS STEMNY II.
Hozzvalk: 35 dkg liszt, 1 csomag margarin, 2 tojssrgja, 4 evkanl vz.
A hozzvalkat jl sszegyrjuk s egy jszakn t hideg helyen pihentetjk. A pihentetett tsztt 2 lapra kinyjtjuk. Az egyik lapot belehelyezzk a kikent, lisztezett tepsibe, megszrjuk bzadarval. Egyenletesen rhelyezzk a tltelket, ami lehet meggy, alma vagy di. Megszrjuk zls szerint 1-2 mark cukorral. Befedjk a msik tsztalappal, villval megszurkljuk, s tojsfehrjvel megkenjk. Szlks dibllel is meghinthetjk. J meleg stben vilgosra stjk.
GYMLCSTORTA
Hozzvalk: 1 bgre liszt, 1/2 bgre cukor, 1/2 csomag stpor, 4 evkanl olaj, 2 evkanl tej, 2 egsz tojs.
A stporral elkevert lisztet a fl bgre cukorral, az olajjal s a tejjel jl sszekeverjk, belentjk a kikent formba. Forr stben kzepes lngon kb. 1/4 rig stjk.
A 1/2 evkanl zselatint vzbe ztatjuk. 2 dl vzben cukrot, citromot tesznk, felforraljuk, s mg melegen a zselatinhoz keverjk. A tsztra a gymlcst rhelyezzk (ami lehet eper, mlna, meggy, szibarack, akrmi) s a langyos keverkkel lentjk.
ISTENI SZELET
Hozzvalk: 8 tojs, 8 evkanl porcukor, 8 evkanl liszt, ½ csomag stpor, 2 evkanl kaka.
A hozzvalk felhasznlsval s 8 evkanl vzzel vizes pisktt stnk.
Krm: 25 dkg margarint, 25 dkg porcukorral habosra kevernk. 4 dl tejben 3 ppozott evkanl lisztet megfznk. Ha kihlt hozzadjuk a vajas krmhez, s beletesznk 1 veg kimagozott meggyet s 10 dkg vkonyra szeletelt dibelet s ½ dl rumot.
Mz: 2 evkanl cukrot, 2 evkanl vizet, 2 evkanl kakat sszeforralunk s 2 dkg margarinnal elkeverve a krm tetejre ntjk.
KONYAKTORTA
Hozzvalk: 12 tojsfehrje, 20 dkg cukor, 15 dkg darlt mk, 5 dkg liszt, 3 dkg reszelt citromhj, 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 15 dkg di, 2 dl konyak, 25 dkg magozott meggy, l mandarin, kevs tejsznhab.
A tojsfehrjket a cukorral kemny habb verjk, hozzadjuk a mkot, a lisztet, a reszelt citromhjat. Tortakarikba tltjk s kistjk, ha kihlt hrom lapba vgjuk. A krmhez a vajat a porcukorral habosra keverjk, hozzadjuk a konyakot, a 20 dkg darabolt magozott meggyet, a 10 dkg durvra trt dit s habosra keverjk. A tortt megtltjk a krmmel, gy hogy a tetejre s az oldalra is jusson. A oldalt bevonjuk darlt dival, a tetejt tejsznhabbal. Majd meggyszemekkel s mandaringerezdekkel dsztjk.
MGLYARAKS
Hozzvalk: 8-10 db egynapos kifli, 3-4 tojs, 5 dl tej, 20 dkg cukor, 10 dkg mazsola, 5 dkg darlt di, a tojshabhoz 2-3 evkanl baracklekvr, 50 dkg alma, 1 citrom reszelt hja, 2 evkanl rum.
A kifliket vkony karikkra vgjuk. A tejben elkeverjk a tojsok srgjt, 4 evkanl cukrot, reszelt citromhjat, a rumot. Rntjk a felszeletelt kiflikre s 15-20 percig ztatjuk. Egy tzll tlat zsrral kikennk. A megztatott kifliket elkeverjk a mazsolval, a durvra trt dival, s a kikent tlba simtjuk. Az almt meggyaluljuk s fahjas cukorral elkeverve a tsztra helyezzk. Kzpforr stben kb. 40 percig stjk. A tojsfehrjt kemny habb verjk 2-3 evkanl cukorral s hozzadott baracklekvrral jl elkeverve, a mr megslt almra kenjk. Mrskelten meleg stben szp rzsasznre stjk.
MGLYARAKS II.
Hozzvalk: 5 alma, 3 dkg vaj, 8 dkg cukor, 2 tojs, 1 citrom reszelt hja, 1 dl vz.
Az almkat meghmozzuk, a maghzat eltvoltjuk, s a gymlcst felkockzzuk. Rntnk 1 dl vizet, s fed alatt puhra proljuk. Amikor az alma megproldott, belekeverjk a vajat, egy evkanlnyi cukrot, a tojsok srgjt s a citrom reszelt hjt. Egy tzll tlat kivajazunk, belehalmozzuk az alms ppet. A tojsfehrjket porcukorral kemny habb verjk, s az alma tetejre kenjk. Minl szablytalanabbra formzzuk a tojshabot, annl ltvnyosabb lesz a mglyaraks teteje. A tlat elmelegtett stbe stjk. Az alma mell szezonban rakhatunk ribizlit, magozott meggyet vagy brmilyen savanyks gymlcst, amely jl trsthat az almhoz.
MEGGYES HABOS LEPNY
Hozzvalk: 5 tojs, 10 evkanl + 1 bgre cukor, 10 evkanl olvasztott zsr, 10 evkanl tej, 1 evkanl ecet, 1 csomag stpor, liszt, 1 evkanl kakapor, 1 kg meggy.
A tojsok srgjt, a cukrot, a tejet, az ecetet s a stport sszedolgozzuk annyi liszttel, hogy gyenge galuskatsztt kapjunk. A massza felt kizsrozott, kilisztezett tepsibe ntjk, a msik felbe belekeverjk a kakaport s gy ntjk a tszta tetejre. Rszrjuk a kimagozott meggyet s csaknem kszre stjk. Kzben a tojsok fehrjt egy bgre cukorral gz fltt kemnyre verjk, s a tszta tetejre simtjuk, s rvid idre a stbe visszatoljuk.
MEGGYES PISKTA
Hozzvalk: 6 tojs,12 kanl forr vz, 30 dkg porcukor, 30 dkg liszt, 1/2 csomag stpor, meggy kb. 1 kg
A tojssrgjt a forr vzzel habosra keverjk, hozzadjuk a porcukrot, lisztet, stport, valamint a tojsok kemny habjt. A tsztt addig stjk, mg nem ragad a teteje, ekkor a kimagozott meggyet rrakjuk, s kszre stjk.
Krm: 1 csomag pudingporbl(tetszs szerinti z)a recept szerint krmet fznk, kihtjk.25 dkg margarint,25 dkg porcukorral habosra keverjk s a kt krmet sszeelegytjk.
Mz: 10 dkg margarint,4 evkanl kakaval sszeolvasztjuk s a krm tetejre simtjuk.
MEGGYES PITE
Hozzvalk: 5 tojs, 10 kanl cukor, 10 kanl olvasztott zsiradk, 10 kanl tej, 1 kanl ecet, 1 csomag stpor, annyi liszt, hogy gyenge galuska tszta legyen., meggy.
A hozzvalkat jl sszedolgozzuk. Felt jl kizsrozott tepsibe ntjk. A msik felbe egy evkanl kakat kevernk s rntjk a srga tsztra. Rszrjuk a magozott meggyet s lass tzn megstjk.
A tojsok fehrjt gz felett kemny habb verjk 1 bgre cukorral s a meleg tszta tetejre kenjk. Visszatesszk a stbe szradni.
NARANCSOS PISKTATEKERCS
6 tojsbl kakas vagy sima piskta.
Krm:1 csomag vanlis pudingport simra kevernk 4 narancs tszrt levvel( 2,5 dl), ezt kveten srre fzzk s hagyjuk kihlni. 25 dkg margarint habosra kevernk 20 dkg porcukorral, 2 narancs reszelt hjval, 2 tojssrgjval, s hozzkeverjk a kihlt pudingkrmet kanalanknt. A pisktt meglocsoljuk narancs aromval s egyenletesen elkenjk rajta a krmet. Megszrjuk 1 meghmozott s apr kockra vgott naranccsal, majd szorosan felgngyljk, alufliba csomagolva 2-3 rra hidegre tesszk. Tlals eltt felforrstunk 5 dkg baracklekvrt, s megkenjk vele a tekercs oldalt s tetejt. Megszrjuk pirtott mandulaforgccsal vagy kekszmorzsval.
OLASZ GYMLCSLEPNY
Nem kell gyrni, csak a tepsibe rtegelni a hozzvalkat.
Hozzvalk: 10 dkg margarin - 2 rszre osztva
sszekevernk 40 dkg lisztet, 1 csomag stporral, 20 dkg cukorral, 1 csomag vanjlis cukorral – kt rszre osztjuk.
½ kg tr, 1,5 – 2 kg meggy vagy ms gymlcs, 0,5 liter tej, + 4 tojssrgja.
A fele margarinnal a tepsit alaposan kikenjk. Erre rsimtjuk a lisztes keverk felt, s erre rmorzsoljuk a trt. Erre rakjuk a meggyet vagy brmilyen gymlcst. Kvetkezik a lisztes keverk msik fele. Rntjk a tojssrgkkal sszekevert 0,5 liter tejet. A tetejre daraboljuk a maradk margarint. Ezt kveten legalbb fl rig llni hagyjuk. A pihentets utn elmelegtett stben 25 - 30 percig stjk. Kicsit hlni hagyjuk s kockkra vgjuk
SZIBARACK TORTA
Hozzvalk: 2 tojs, 10 dkg cukor, 7 dkg liszt, 5 dkg olvasztott langyos margarin.
A tojsfehrjt kemny habb verjk s egyenknt hozzkeverjk a tojsok srgjt, a cukrot, a lisztet s a langyos margarint. Kikent nagy tortaformban, forr stben aranysrgra stjk s a formban hagyjuk kihlni.
Krm: 1 csomag citromz pudingport, 4 dl tejjel, 10 dkg cukorral srre fzzk s hozzadunk 1 citrom reszelt hjt s levt, hagyjuk kihlni. 10 dkg margarint 25 dkg ttrt trt kikevernk s hozzadjuk a kihlt krmhez s 30 dkg kis kockra vgott szibarackot. Az gy sszelltott krmet a formban lv tsztra simtjuk.
Tetejre: 20 dkg szibarackot cikkekre vgunk s citrom lvel megntzzk, hogy ne barnuljon meg. Ezutn a torta tetejre helyezzk a cikkekre vgott szibarackot s nhny rra behtjk. Vagy zselatinnal bevonjuk s gy helyezzk htbe.
SZIBARACK SZELET
Hozzvalk: 5 tojs, 25 dkg porcukor, 1 dl olaj, 1 dl vz, 25 dkg liszt, 1 csomag stpor, 3 evkanl kaka
A tojssrgjt a porcukorral, az olajjal, a vzzel habosra kavarjuk. Hozzadjuk a stporral elkevert 25 dkg lisztet s a kakaport. Ezt kveten a felvert tojsfehrjvel lazn sszekeverjk. Megstjk.
Krm: 1 csomag vanlia z pudingport, 4 dl tejjel, 10 dkg cukorral srre fzzk s hozzadunk 1 citrom reszelt hjt s levt, hagyjuk kihlni. 10 dkg margarint 25 dkg ttrt trt kikevernk s hozzadjuk a kihlt krmhez s 30 dkg kis kockra vgott szibarackot. Az gy sszelltott krmet a tsztra simtjuk.
Mz: 30 dkg porcukrot, 6 tojsfehrjvel gz felett kemnyre vernk. A pisktra rkenjk a krmet, bevonjuk a mzzal, mindezt reszelt csokoldval is dszthetjk.
SLT TSZTS ALMA
Hozzvalk: 1 kg alma, 25 dkg gyufatszta vagy crnametlt, rumaroma, 2 dl tejszn, 2 tojs, 5 dkg porcukor, 10 dkg di, mlnalekvr, 1 citrom, vaj vagy margarin.
A tsztt lobog, rumaromval zestett vzben megfzzk, leszrjk, sszekeverjk a lekvrral s kivajazott tzll tlba tertjk. A tojsokat s a tejsznt elkeverjk a cukorral, s a tsztra ntjk. Az almkat meghmozzuk, kivesszk a maghzat, felszeleteljk, kevs citromlvel meglocsoljuk s a tsztakeverket bebortjuk vele. Rszrjuk a durvra trt vagy vgott dit, megntzzk mlnalekvrral, rreszeljk a citrom hjt s kzepes lngon megstjk.
SZLS SLT METLT
Hozzvalk: 10 dkg vkony metlt, 1-2 nagy szem szlfrt, 2 tojs, 1 pohr tejfl, 10 dkg cukor, 5 dkg vaj, 5 dkg mazsola, 2 vanlis cukor, csipet s.
A tsztt enyhn ss vzben kifzzk, mg melegen elkeverjk a vaj egy rszvel. A tejflt simra keverjk a tojssal, cukorral, egy csipet sval. A mazsolt beztatjuk, a szlt leszemezzk, megmossuk. Egy kerek tortaformt kikennk a flretett vajjal, megszrjuk zsemlemorzsval. A tsztt sszekeverjk a tejfls ntettel, a szlvel s a mazsolval. Belentjk az elksztett stformba. Addig stjk, mg a teteje elsznezdik. Mg forrn kibortjuk a formbl, szlszemekkel dsztve tlaljuk.
|