Köcsögös szilvalekvár - sütőben
Hozzávalók 6 főre
- érett besztercei szilva (3 kg-ot kaptam a piacomon)
-
elkészítés
- Megmossuk és kimagozzuk a szilvát.
- Tepsibe teregetjük, amennyi belefér, vagy olyan lábosba, amelynek nincs műanyag füle.
- Takarékon - 100 °C felett valamivel, hogy forrjon - addig sütjük, míg az összes leve elfő (jól záró sütőajtó esetén az ajtó becsukódását megakadályozandó egy konyharuhát teszünk az ajtóhoz).
- Kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.
- Üvegbe vagy köcsögbe töltjük, jól lenyomkodva, hogy ne maradjon benne levegő.
- Lezárjuk az edényt - befőttes üveget lapkával vagy celofánnal, a köcsögöt is celofánnal.
Eperlekvár
Hozzávalók 12 főre
- 6 kg eper
- 1200 g kristálycukor
-
elkészítés
- Az epret megmossuk, kicsumázzuk, a nagyobbakat negyedbe, a kisebbeket félbevágjuk. Az üstbe (fazékba) tesszük.
- Ráöntjük a tetejére a cukrot, lefedjük és éjszakára állni hagyjuk.
- Reggel közepes lángon kb. két órán át főzzük (én a rézüstöm miatt szerencsére megúszom a kevergetést, így csak időnként lehabozom szűrőkanállal). Ha túl soknak találjuk a levét, merjünk le belőle, hagyjuk kihűlni, majd palackba töltve a hűtőben szuperul eláll, szörp gyanánt iszogathatjuk nyáron.
- A gyümölcsdarabokat botmixerrel pépesítjük, merőkanállal steril üvegekbe töltjük a lekvárt, befőző fóliát teszünk a teteje alá, rátekerjük a tetőket, végül befőttes gumival még jobban rászorítjuk a fóliát az üvegre.
- Mielőtt száraz dunsztba tennénk, az összes üveget fejtetőre állítjuk egy pillanatra. (A száraz dunszt nálam egy kartondobozból áll, amibe az üvegeket teszem, egy törölközőből és két plédből, amikbe jól bebugyolálom a dobozt.) Addig kell a dunsztban hagyni a lekváros üvegeket, amíg teljesen kihűlnek. (Én egy-két napig szoktam benne hagyni.) (11 db 375 ml-es üveg lett tele ezzel a mennyiséggel.)
|